Ide nekünk a reklámadót!

2014. június 05. 18:48

Egy ilyen adó kivetése és szabályozott keretek között való felosztása a polgárok tisztánlátását, a sokszínű és minőségi sajtó kialakulását, végső soron tehát a demokrácia erősödését szolgálná!

2014. június 05. 18:48
Huth Gergely
Huth Gergely
Pesti Srácok

„L. Simon László törvényjavaslata a média szennycsatornáinak progresszív megadóztatására ugyanis jó dolog. A Napi.hu táblázatából is tökéletesen látni, hogy a többfunkciós rollerre kizárólag a közízlést és a társadalmat szöges buzogánnyal romboló médiumokat ültetnék rá. Őnekik kellene az éves árbevételük 4-20 százaléka közötti részét reklámadó formájában az államkasszába utalniuk. Ezt azt is jelenti, hogy a reklámadónál sokkal helyesebb kifejezés lenne a gagyiadó használata. De nemcsak ezért kellene módosítani L. Simon tervezetét. Hanem azért is, mert mentesíteni kellene az adó megfizetése alól a nagyobb részben normális, etikus, közszolgálati tartalmakat adó médiumokat. Így a közéleti napilapokat, hírtelevíziókat, stb.

(Bár konkrétan a Hír Tv esetében akár egyfajta Robin Hood-adóként is felfoghatnánk az eredeti elképzelést. Hiszen ha már a jól ismert és mesés módon bőkezű hirdetőik segítségével sikeresen felverekedték magukat a legnagyobb potenciális reklámadó-fizetők körébe, azt a 4,1 százalékot igazán vissza is csorgathatnák a közösbe! De ez maradjon csak a feltörekvők morgása…) Nagy probléma a tervezettel az is, hogy miközben a gagyit ránk ontó multikat jól megadóztatnák, kibújhatna a kötelezettség alól a két legnagyobb reklámpénzszippancs felület: a Facebook és a Google-Youtube.

Pedig főleg az előbbit, ezt az önkényeskedő internet az internetben hálózatot kellene végre valahogyan jól megsarcolni. Ám a lényeg nem ez. Hanem az, hogy a megtisztított profilú gagyiadó teljes egészét a minőségi újságírás támogatására kellene visszaforgatni! Tudjuk, hogy elsőre naiv elképzelésnek hat egy, a minőségi újságírást – a Nemzeti Kulturális Alap módjára – a politikától kevéssé függve, az értékek és olvasói-nézői tömegek arányára tekintettel igazságosan osztogató szervezet felállítása, de a mai médiakáoszban még egy tökéletlenül működő szubvenció is nagy segítség lenne az etikus újságírás maradványainak megőrzésében. Egy ilyen adó kivetése és szabályozott keretek között való felosztása a polgárok tisztánlátását, a sokszínű és minőségi sajtó kialakulását, végső soron tehát a demokrácia erősödését szolgálná!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2016. október 14. 16:07
Utálom a gagyi reklámokat, utálom hogy egy 2 órás filmet 3 óráig kell nézni, mert a vetítési ideje 1/3 al megnövekszik a hiredetések miatt! Inkább a reklámot adóztassák meg mint a lakosságot!
potyka
2014. június 15. 13:48
Egy igazi hazafi nem örül saját népét sújtó új adó bevezetésének mert ha őt személy szerint nem is de nemzettársai boldogulását veti vissza. Aki a végtelenül szarrá adóztatott Magyarországon bármilyen új adó bevezetésének tapsikol az a magyar néppel szemben egy aljas rosszindulatú szemétláda! Ez a véleményem!
MOPO3OB
2014. június 09. 11:26
http://bit.ly/1i6qKWu :)
Ángyán Páván
2014. június 08. 23:16
Hol voltak itt a kollégák? A magánvádas eljárást Tóth Viktor, Veres János volt szocialista pénzügyminiszter egykori kampányfőnöke indította, Kisberk elővezetését pedig Tóth Viktor jogi képviselője, Helmeczy László indítványozta. Korábban nem volt példa arra, hogy a riporter ne jelenjen meg a bírósági tárgyaláson. Kisberk Szabolcsot a lakásáról bilincs nélkül vitték el a rendőrök, a bíróságra viszont már vezetőszáron kísérték be. Kisberk elővezetését egyébként a júniusi tárgyaláson Morár Szilvia bírónő rendelte el. http://mno.hu/ahirtvhirei/helmeczy-inditvanya-miatt-kisertek-vezetoszaron-a-celpont-riporteret-1106045 Kollégák, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!