A liberális jelzővel vigyázni kell

2014. május 08. 17:37

Mindenképpen az önrendelkezés pártjának tartjuk magunkat, és mindig is felléptünk a szabadságjogokért: a véleményszabadságért, a sajtószabadságért vagy épp a házasság szabadságáért. Interjú.

2014. május 08. 17:37
Ska Keller
VS

Melyek azok a témák, amelyekben a leendő tagoknak egyet kell érteniük az Európai Zöldekkel?

A pártoknak alá kell írniuk az alapprogramunkat, és fel kell vállalniuk a zöld témákat. Olyan pártot például nem veszünk fel, amely támogatja az atomenergiát, vagy csorbítaná a menekültek jogait.

És az mennyire fér bele, hogy az LMP a földtörvény körüli vitában többször is hangot adott annak, hogy nem engedné, hogy külföldiek gyarapodjanak a magyar földből.

Sajnos nem tudok magyarul, ezért ezt nem tudom leellenőrizni. De az LMP képviselőitől hallottam, hogy nagy probléma Magyarországon a „land grabbing” (magyarul leginkább földrablásnak fordítható: azt értik alatta, hogy bizonyos fejlődő országokban tőkeerős külföldiek felvásárolják a termőföldeket – a szerk.).

Igen, a multinacionális cégekkel és a spekulánsokkal indokolták. De az, hogy emiatt minden külfölditől elvitassák a földvásárlás jogát, az rendben van?

Amennyire látom, az LMP nem a külföldieket akarja diszkriminálni. Azt én is fontosnak tartom, hogy akadályokat állítsunk az elé, hogy a multinacionális cégek nagyméretű földterületeket vásároljanak fel az új tagállamokban. Ez más országokban is probléma, nem csak Magyarországon. (…)

Franziska Brantner és Robert Habeck zöld politikusok a német Cicero magazin legfrissebb számában írtak a zöld párt és a szabadság kapcsolatáról. Szerintük azzal, hogy a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) nem került be a törvényhozásba, Németország csak egy neoliberális pártot veszített el, de nem veszítette el a felelősségteljes liberalizmus lehetőségét. Azt írja, az önrendelkezés és a liberalizmus ugyanúgy a zöldeknek is sajátja. Nevezhetjük akkor a zöldeket liberális pártnak?

A liberális jelzővel vigyázni kell, mert minden nyelvben, minden kultúrában más konnotációk tartoznak hozzá. Mindenképpen az önrendelkezés pártjának tartjuk magunkat, és mindig is felléptünk a szabadságjogokért: a véleményszabadságért, a sajtószabadságért vagy épp a házasság szabadságáért. Libertáriusok vagyunk a szó szociális értelmében, de nem vagyunk gazdasági értelemben neoliberálisak. A szabaddemokratáktól abban különbözünk, hogy más emberek jólétére is figyelünk. A klasszikus FDP szavazó inkább csak a saját boldogulásával foglalkozik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. május 08. 23:12
A liberális nálunk Fodor Gábort jelenti. Azaz antimagyart.
GV0917
2014. május 08. 19:45
Fényes szelek. Böjti szelek. Hegyek ormán Őszi szelek! Érvet adok, Érvet veszek, De mégis liberális leszek! Hát igen, vigyázni kell rá, mert Ágh professzor emígyen szóla, mint Zarathusztra:Aki SZOCIALISTA, az LIBERÁLIS!Aki liberális, az DEMOKRATA! Most még zöldülhettek, hisz május van! De nemsokára"..Pipacsot éget a kövér határra A lángoló magyar nyár tűzvarázsa.." Aztán jön majd a sárgulás. Érik a helyzet és a kalász, majd -.."Csattan a menny,és megvillan, elvtársaim a kaszaél."..helyett a kombájn visszapillantó tükre és mehettek a magtárba. Mint akik génjeitekben őrzitek a széthullott szabad madarak akaratosságát-és kérlelhetetlenségét! Meg lesztek győződve, hogy a szénát lapátolják...minden ellenkező vélemény hazugság, hamis felvetés ...Mert tiétek a nyagyobbik darab! Sejtitek minek a darabja?
Box Hill
2014. május 08. 18:49
"A liberális jelzővel vigyázni kell" Valóban. Ann Coulter szerint egy liberális a kettős mércéről ismerhető fel.
kjkj945
2014. május 08. 18:42
zöldek vagytok és éretlenek! Idejelenne ... ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!