„Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen mutatják is a termőhelyi jegyeket, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!
Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén).
Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.”