Újratöltött elszámoltatás

2014. május 12. 11:59

Ezek közös jellemzője, hogy eddig - nem jogerősen - felmentések születtek, vagy jelentősen gyengültek a vádak.

2014. május 12. 11:59
Lengyel Tibor
Népszava

„»Folytatjuk« - ígérte Orbán Viktor a választási győzelem estéjén és ez a Fidesz elszámoltatási tevékenységében már kézzelfogható. Vádat emeltek a fővárosi fürdőcég korábbi vezetője ellen, a bíróságokon pedig hamarosan egy sor emblematikus elszámoltatási ügy folytatódik. Ezek közös jellemzője, hogy eddig - nem jogerősen - felmentések születtek, vagy jelentősen gyengültek a vádak. (...)

Június 17-én folytatódik a Hunvald-per tárgyalása a Kúrián. A perben az eredeti 25 vádlottból a felmentések és az elfogadott ítéletek miatt csak hat maradt. A Fővárosi Törvényszéken 2011. április 7-én kezdődött eljárásban 2012. február 24-én hirdették ki az elsőfokú ítéletet. Másfél évvel később folytatódott a per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán, ahol 2013. október 10-én nem helyezték hatályon kívül az elsőfokú döntést - noha a vád és a védelem is új eljárást indítványozott -, hanem több vádlott, így Hunvald György volt VII. kerületi polgármester esetében enyhítettek is. A maffiavád alól - az elsőfokú ítélettel egyezően - felmentették Hunvaldot. A korábban rá kiszabott másfél év letöltendő sem változott - igaz, börtönbe nem kellett vonulnia, mert csaknem két és fél évet előzetesben töltött. (...)

Tavaly decemberben az Alkotmánybíróság kimondta, az OBH számára az áthelyezést lehetővétevő jogszabály alaptörvényellenes, ezért visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. Ezután az OBH úgy igyekezett beállítani a határozatot, mintha ennek nem lenne következménye a folyó eljárásokra, ám a vidéki törvényszékek sorra úgy döntöttek, »visszaadják« az ügyeket a fővárosnak. Ám a főváros sem tartotta magát illetékesnek. A végső szót a Kúria mondta ki a megelőzés elvére hivatkozva, ám ez nehezen tűnik alkalmazhatónak, ha eleve törvénytelenül kezdett el a bíróság egy tárgyalást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2014. május 12. 17:44
nincs elszámoltatás nem azért mert politkusok ne követnének el naponta sulyosabbnál sulyosabb büncselekményeket..hanem mert egy cég..kutya a kutyát nem bántja.. ezért nincs ügynöktörvény sem..ezért nem itélnek el 25 éve senkit a hatalmi elit tagja közül.. ahogy keller nem talált anno bünös fideszest..ugy budai sem bünös mszp-st..igy megy..jol elvannak ök egymással.. te fizesd az adot..és kussolj..majd a fiuk tudják hogy kell azt átkonvertálni, nyaralora, armani öltönyre, 4.5 millios hublot orára és több száz millios ingatlanra vagy bankbetétre külföldön.. 4 évente dobsz egy X-et, azt hiszed választáson vagy..közben majd rájössz, hogy megpaskolod a vállát éppen aktuális kirablodnak..minegy, hogy maszop vagy fidesz..zsigerel ahogy tud és hülyére vesz amennyire tud. értitek kis buták?
Peter8811
2014. május 12. 17:12
"Újratöltött elszámoltatás" Csak nem a gumilövedéket töltöttétek újra Mózes?
Agricola
2014. május 12. 12:46
Joáv Blum lehetne akár hottentotta is, akkor sem kellene elnézni neki például azt, ha színlelt ajándékozási szerződés segítségével szerez meg 83 hektár földet Albertirsa környékén. A Sukoró-ügyben az LMP-s politikus Schiffer András még 2009-ben tett feljelentést. Joáv Blum úgy indított, hogy a térképet bogarászva Joáv úgy döntött, hogy földet (83 hektár) vesz Albertirsa és Pilis között. „A vádirat szerint a vállalkozó Albertirsa és Pilis területén az ötödrendű vádlott segítségével úgy szerzett termőföldeket, hogy azok elenyésző hányadára színlelt ajándékozási szerződést kötöttek, és miután e tulajdoni hányadot ajándékozás jogcímen bejegyezték a nevén az ingatlan-nyilvántartásba, az ingatlanokat már mint tulajdonostárs megvásárolta. A földtörvény alapján ugyanis, ha a termőföld értékesítése a tulajdonostársak között történik, valamint az adott termőföld tulajdonjogához ajándékozás útján jut az illető, nem keletkezik elővásárlási jog” A földtulajdonosok képviselője – aki akkor szövetkezeti elnök volt – azt vallotta: Joav Blum közölte velük, hogy a területen egy nagy szórakoztatóközpontot kíván létrehozni, és arról is tudott, hogy az általa megvásárolandó földön áthalad majd az M4-es autópálya nyomvonala. Az üzlet végül a per ötödrendű vádlottja, V. Bálint ügyvéd közreműködésével megköttetett, és a tanúk – vallomásuk szerint – elégedettek voltak a kialkudott 100 millió 500 ezer forintos vételárral. Joáv Blum sem rokona sem boldog őse nem volt az ajándékozónak. Nem valószínű az sem, hogy az ajándékozó nagyhirtelen bele szerelmesedett volna Joáv Blumba, ezért támadt volna ingerenciája arra, hogy megajándékozza a jóságos Joávot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!