Európa – együtt vagy külön

2014. május 30. 11:49

Az EU ellenes, euroszkeptikus, jobboldali, populista pártok nem csak Európa még kialakulatlan egységét veszélyeztetik, de magát Európa létét is.

2014. május 30. 11:49
Kertész Ákos
Amerikai Népszava

Az EU ellenes, euroszkeptikus, jobboldali, populista pártok nem csak Európa még kialakulatlan egységét veszélyeztetik, de magát Európa létét is. Európa jövőjét ugyanis, bármilyen népszerűtlen is ez a heccelhető, politikai kultúrával alig rendelkező, tudatlan rétegek számára kontinens-szerte, csak az integráció biztosíthatja. Még a terrorizmus reális veszélyét is csak az egységes Európa tudja kivédeni. Rendkívül aggasztó volt Marine Le Pen 25%-a a vasárnapi EP választáson egész Európa szempontjából. Úgy látszik, hogy pesszimista jóslatom, miszerint Magyarország az Orbán kurzus uralma alatt fertőző góccá válhat Európában (az Ebola vírus sem áll meg a határoknál – írtam le még mielőtt Kanadába jöttem volna), aktuálisabb veszély, mint gondolná az ember.

Mit akarnak a szuverenitásukkal ezek az európai nemzetecskék? Nem ismerik a térképet?! USA, Kína, India, Kanada, az Orosz Birodalom, az Arab Világszövetség, a muzulmán világrendszer –, lehet-e kétség a felől, hogy ezek mellett az óriás-szövetségek mellett csak az egységes Európa tudja képviselni egy-egy európai nemzet-állam érdekeit? Európa vagy integrálódik, vagy megszűnik létezni.

Korunk legveszélyesebb anakronizmusát ma úgy nevezik Európában: nacionalizmus. Ami nem más, mint a nemzeti önrendelkezés dominanciájának mítosza az integráció kényszerével szemben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. május 30. 18:09
Jaj most látom Ákos bácsi te vagy az. Az a helyzet hogy a moslék evő disznók külön ólat akarnak mert közös lónak túrós a farka.
pkarcsi
2014. május 30. 17:33
Agyalágyult kőkori komcsizsidó.Elhuztad a csikot,hazaáruló lettél,ugyhogy ne pofázz bele itthoni dolgainkba.Csak zabáld tovább a mangalica moslékot,te alávaló rongy ember.
berzsian56
2014. május 30. 17:28
És mi legyen az integráció alapja? Arról,ha hallhatnánk valamit. A liberalizmus, a másság? Az idegen kultusz? Legyen Európa egyetlen nagy konszern, és az irányítását bízzuk a bankokra. Mert, mint már ezerszer hallottuk: az állam a legrosszabb tulajdonos. A legjobb pedig a Grűn, meg a Kohn. Fogadjunk be még tízmillió bevándorlót és nem lesz többé gond az Európai civilizációval, mert a maradékát is felszámolják.
S0ma
2014. május 30. 17:27
"Mit akarnak a szuverenitásukkal ezek az európai nemzetecskék?" --- Oh, Yeah! Ha a nemzetecskék le vannak szarva, akkor az egyének már nem is léteznek, ugyebár!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!