„Tényleg szédítő volt a Rosalia, és nem a sok pezsgő, hanem az infókat elképesztő tempóban diktáló Törley előadótriónak köszönhetően. Mégsem szédültünk le a székről, három okból sem. Ügyesen adagolták a szórakoztató showelemeket; együtt drukkoltunk Koczuba Róbert pezsgőmesternek, hogy minden jól menjen a színpadi degorzsálásnál. Jót nevettünk a degorzsáló gépet bemutató kisfilmen, amin a pezsgőspalackok jégdugókkal »lőnek célba«. És megosztottak praktikus tippeket is – én most ezekből válogattam Nektek.
De először is elismerésem a Rosalia szervezőinek, akik idén minden lehetőséget kihasználtak az edukációra. A tételeket részletező katalógus végén egy »kis buborékhatározót« építettek be, ami nagy kedvencem lett, mert végre tiszta vizet – azaz pezsgőt – öntött a poharakba. Hiánypótló például a termékkategóriák ismertetésében, nekem eddig fogalmam sem volt a szabályozásról arra nézve, hogy mi a különbség pezsgő, pezsgő és pezsgő között. Pedig a pezsgőn kívül létezik a minőségi pezsgő és illatos minőségi pezsgő kategória is. Azt persze tudtam, hogy a pezsgők és a habzók/gyöngyözők miben másak, de ilyen kristálytisztán összefoglalva eddig se online, se a tananyagaimban nem találkoztam vele.
Végül hozzákerekítettek egy technológiai kisszótárat, amiben – sing hallelujah! – tartályos erjesztésként és nem »harckocsi« módszerként emlegették a Charmat eljárást. (Tudom, a tank is helyes és rutinból nekem is mindig az ugrik be először, de hát a rossz szokások arra valók, hogy irtsuk őket.) Szóval ha engedélyt kapok, néhány részletét megosztom majd veletek, de addig is plagizálás helyett inkább összeírtam az előadásból szemezgetett praktikus tippeket.”