Terel a jegybank

2014. április 25. 07:25

Nem hajlandók megmondani, mire kell ez a temérdek pénz, egyáltalán, mi alapján fogják elkölteni.

2014. április 25. 07:25
Tevan Imre
Népszava

„A kedves olvasó a címből az MNB-botrányra is gondolhat, arra, amikor a Matolcsy György-féle jegybanki vezetés gigantikus összegű házi kasszácskákat nyitott magának, mert úgy gondolta, hogy neki mindent szabad, amit nem tilos. Ingatlanvásárlásra félévre 50 milliárdot, ingatlanfelújításra még 40-et, összesen vagy 130 milliárdot. És nem hajlandók megmondani, mire kell ez a temérdek pénz, egyáltalán, mi alapján fogják elkölteni. És ha valakinek ez nem tetszik, mondjuk akinek épp az ellenőrzés a dolga, mert a felügyelőbizottságban ül, akkor azt feljelentik. Nos ez tényleg terelés a javából.

De most nem erről van szó, mert bármilyen furcsa, Matolcsyék néha nem hegedűkkel, barokk festményekkel és belvárosi ingatlanokkal foglalkoznak, hanem azzal is, ami a dolguk, az ország monetáris ügyeivel. Ennek keretében kitalálták, hogy a befektetőket részben átterelik maguktól állampapírt vásárolni, mert túl nagy a bruttó adósságunk, miközben az MNB devizatartalékai elég nagyok, némileg lehetne csökkenteni ezeket. Az ügy bonyolult, nem fejtenénk ki itt minden részletet, de a lényeg, hogy azt szeretnék, ha a magyar bankok kevésbé náluk tartanák a pénzüket, és inkább vennének érte állampapírt. Ehhez a kéthetes kötvényt betétté alakították át, ami már nem olyan kedvező, mert a két héten belül nem lehet eladni, a bank nem férhet a pénzéhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. április 25. 16:08
Új variációt hallottam,kölcsön adjuk az IMF-nek.
khomeini
2014. április 25. 13:10
Ubi, b+, azt azért nem gondoltam volna rólad, hogy lesz gyomrod ahhoz, hogy a népszagánál kössél ki.
Mich
2014. április 25. 10:20
A Népszava bértollnokai még hülyébbnek tettetik magukat, mint amilyenek már születésük óta...
Berecskereki
2014. április 25. 09:59
Simor András hagyatéka? "A jegybank új vezetésének egyik legfőbb feladata – a pénzügyi stabilitás és az infláció kordában tartása mellett – annak a több száz milliárd forintos veszteségnek a minimalizálása lesz, amely Simor András volt jegybankelnök monetáris politikájából adódik. A mínuszos gazdálkodás oka, hogy a tartalékok 94 százaléka devizában van, amely után csak nagyon alacsony kamatot kap a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mivel a dollár, az euró, a japán jen és a svájci frank alapkamata átlagosan a nullához közelít. Közben pedig a Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi bankoknak – amelyek a válság begyűrűzésekor a kockázatoktól tartva visszafogták állampapír-vásárlásaikat, s az így felszabaduló pénzüket inkább a jegybankban kamatoztatták kéthetes MNB-kötvényekben – magas kamatot fizet a központi bank. A kéthetes kötvények után az utóbbi években fizetett, 6–11,5 százalékos kamatszint óriási pénzeket vett ki a jegybank, így az állam zsebéből – hívta fel a figyelmet Dedák István főiskolai tanár. (A nemzeti bank veszteségét végső soron az államnak kell fizetnie, ha a korábbi évek eredményéből nem sikerül pótolni ezeket az összegeket, amire jelenleg nincs esély.) Mindez egyúttal azt is jelenti – hangsúlyozta a szakember –, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól lehívott hitelek tényleges költsége nem csak a kölcsön után fizetett devizakamat, amely sávosan 2,7, 3,7, 4,7 százalék. Ehhez még hozzá kell adni a megnövekedett kéthetes kötvényállományból adódó jegybanki veszteséget is, s ez így együttesen tükrözi, a hitel valójában mennyibe is került az országnak." Forrás: http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/oriasi-veszteseg-simor-andras-oroksege-1143464
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!