„Látjuk, amit látunk” – az EBESZ-misszió vezetője a magyar választásokról

2014. április 04. 15:39

Nem azért vagyunk itt, hogy összehasonlításokat végezzünk korábbi kampányokkal, hanem hogy a mostanit elemezzük. Interjú.

2014. április 04. 15:39
Audrey Glover
hvg.hu

A Transparency International szerint a CÖF kampányával együtt a Fidesz kétmilliárd forintot, vagyis a törvényben meghatározott limit kétszeresét költhette a kampányra. Vannak hasonló számításaik?

Egy elemzőnk éppen ezzel foglalkozik, és ő arra a megállapításra jutott, hogy a magyar szabályozás alapján elég könnyű elrejteni a költségeket, így egy-egy párt valós költéseit általában csak jóval a választások után ismerhetjük meg.

Önök is foglalkoznak vele, hogy a kormány a Fidesz-kampányra hajazó »tájékoztató akciót« indított, éppen a választási időszakban. A kormány és a Fidesz arra hivatkozik, hogy 2006-ban az akkori kormány ugyanezt tette, de az EBESZ-nek mégsem volt semmi kifogása ellene.

Hogy akkor mi történt pontosan, azt nem tudom, de most nem 2006, hanem 2014 van, nem azért vagyunk itt, hogy összehasonlításokat végezzünk korábbi kampányokkal, hanem hogy a mostanit elemezzük. Egyébként a Kúria is jogszabályellenesnek minősítette a kormány gyakorlatát.

Mit gondolnak a női jelöltek alacsony létszámáról?

Szomorú és sajnálatos, hogy ilyen alacsony, 8,6 százalékos a női képviselők aránya a magyar parlamentben, és ez minden bizonnyal még kevesebb lesz a választások után. A világ minden parlamentje és kormánya csak profitálhat abból, ha kiegyensúlyozott arányban vannak férfi és női tagjai. (...) 

Mindkét oldal azzal vádolja a másikat, hogy csalásokra készül a választásokon. Erről mit gondol?

Természetesen egyik párt álláspontját sem akarom kommentálni, de annyit általában elmondhatok, hogy egy demokráciában nagyon fontos a bizalom, az ilyen vádak pedig alááshatják ezt az állampolgárokban. Ha a pártok nem politikájuk megismertetésére, a választók meggyőzésére koncentrálnak, hanem egymással harcolnak, az is rombolhatja a választásokkal szembeni bizalmat, és sokakat eltávolíthat a részvételtől.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2014. április 05. 13:59
kónbandit is elhozták ?
S0ma
2014. április 05. 13:52
RÖE Randa Öregasszonyok Európája! Heller Á. nincs közöttük?
Fletonovics
2014. április 05. 10:25
Azért feltételezem, hogy az EBESZ-misszió vezetője, függetlenül attól, hogy 2006-ban nem volt semmilyen megfigyelés, választ tud adni az alábbi kérdésekre! Miért volt kész átverés az MSZP 2006-os "Új Magyarország" programja? Kik dolgoztak a programon, hogyan készült? Kik kényszerítették a politikai pártokat több éves kampányra? Hány milliárdba került a többéves kampány, miből finanszírozták? Mit titkolt el a Gyurcsány-kormány a választók és az EU elől? Kik erőlködtek az IMF-nél? Kik kormányozták a csőd szélére az országot? Mely magyar árulkodik a magyarra? Kik az informátorai az országot lejárató kampányoknak, jelentéseknek stb.? Mi vezetett az MSZP kaotikus működéséhez, a „kétpártrendszer” kialakulásához? "Kik, és mik" vezettek az MSZP leépüléséhez, a jobboldal, végül a szélsőjobb hihetetlen erősödéséhez? Vajon miért követték mindezt a médiapiac változásai? Melyik kormány "lövetett a nép közé"? Melyik kormány védte a demokráciát kordonokkal? Melyik miniszterelnöknek (és miért) skandálták először, hogy takarodj, és itt maradt építeni a saját demokráciáját? A „fura pártok” kormányváltó szövetsége, ma sokkal profibb és hatékonyabb kampányt folytat, mint 2006-ban!- A politikai kommunikáció és marketing olcsóbb, meggyőzőbb, személyes, és személyeskedő formáját választva, ismét ők diktálják a 2014-es választási kampány alapvető feltételeit! Imádnak hazudni, trükközni, gyűlöletet szítani, éhség menetelni, ellenzéki közéleti személyiségeket ócsárolni, lejárató politikai kampányvideókat gyártani, ha kell, átgázolnak „kis, és nagy embereken”, imádnak provokálni, nyomozni, bizonyítani, vádaskodni, "szelektív sajtó tájékoztatni"! Persze, mindez nem igaz, ha a "120 baloldali,liberális, demokratikus" és "magát függetlennek valló szoci"(és egyéb) média, internetes portál csak arról tájékoztat, amit olvasóik és a "kormányváltók" hallani szeretnének, és jóvá hagynak! Ki kellett volna menni a terepre, fel kell volna venni, miről szól Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy & társai fóruma és kampánya! (Elmentem néhányra, mert szeretek a saját szememmel látni, a saját fülemmel hallani, de legfőképp a saját fejemmel gondolkodni. Ami ott történt valóban borzasztó, csak úgy, mint az ATV-ben Kálmán Olga "hanyatlásának magánszámai" - ha lesz rá mód, ezért biztos kitüntetést is kap majd!) A "fura pártok" szövetsége a saját nagy, aktuális, és a korábbi (2002-2010) "teregetésre méltó" szennyes ügyeiben hallgat! Sőt Mesterházy inkább fizet, de akkor sem kíván részt venni a takarításban!:) Noha az adófizetők nem azért tartják, hogy a homokba dugja a fejét! Ő megteheti, hiszen már miniszterelnök jelölt!:)Ez, így a korrekt - piros pont!:)
DrFülig Jimmy
2014. április 05. 08:43
Uzsorás láncszavaztató cigóvajdát is sorra veszik vajon?Az lesz még szép történet a szerencsétlen moszkovitya mutyipincsiknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!