Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A magyar–orosz kapcsolatok ideológiai háttere

2014. április 08. 20:30

Bár különböző okok késztették a magyar és az orosz jobboldalt ebbe a különös irányba: ez utóbbit Oroszország nagyhatalmi illúziói, az előbbit hatalmának bebetonozása, reagálásuk a helyzetre azonban feltűnően és meglepően azonos.

2014. április 08. 20:30
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

„Nem titok, a Jobbik ezt honlapján is bejelentette, pont egy évvel ezelőtt Vona Gábor Moszkvában járt. A meghívói kört nehéz definiálni, de a látogatás két aspektusa mégis feltűnő, és sok, azóta bekövetkezett eseményt más, különös megvilágításba helyez.

Múlt május, azaz Vona moszkvai útja után azonban valami alapvetően megváltozott, az oroszok immáron készeknek mutatkoztak az újrakezdésre. Hogy ebben az játszott volna döntő szerepet, hogy Putyin is rájött: a Fidesz akár hosszabban is be tud rendezkedni Magyarországon, Orbán erejénél fogva pedig olyan előnyös ígéreteket is tehet Moszkvának, amit más politikai tényezőtől hiába is várna, az lehetséges. De az sem kizárható, hogy Vona egyfajta jószolgálati missziót is betöltött, s ez utóbbi látogatása az orosz fővárosban nem volt más, mint a Fidesz és a Jobbik közismert, bár rejtegetett együttműködésének kiteljesedése immáron a külpolitikában is. Elvégre a két párt által vallott nézetek a transzatlanti kapcsolatok, a Brüsszellel fenntartott viszony és Magyarország geopolitikai érdekei vonatkozásában (lásd Oroszország, Irán stb.) egyre egybehangoltabbak, s egyre inkább megfelelnek egy olyan szemléletnek, ami jelenleg az orosz nagypolitikát is meghatározza. (...)

A Jobbik által vallott nézetek is azzal párhuzamosan kerültek előtérbe a Fidesz politikájában, hogy Orbán Viktor teret veszített a nemzetközi politikában, s nőtt izoláltsága. Bár más és más okok késztették Orbánt és Putyint ebbe a különös irányba: ez utóbbit Oroszország nagyhatalmi illúziói, az előbbit a Fidesz hatalmának bebetonozása, reagálásuk a helyzetre feltűnően és meglepően azonos, így aligha csodálkozhatunk azon, hogy hirtelen felfedezték egymásban a politikai szövetségest. E felismerésben pedig alighanem kulcsszerepet játszott, hogy mindkettőjüket a szélsőjobb inspirálta, sőt  bizonyos értelemben  látta el közös ideológiával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. április 09. 09:53
Ez a mantra sen jön be,Ara Kovács!! Seggnyalásban nem lehet lekörözni benneteket. 1990-ig az orosz elvtársakét nyaltátok,most meg a nyugatiakét,elvtelenül. Ha fordul a kocka, mindíg megtaláljátok az alkalmas feneket!!
Agricola
2014. április 09. 09:45
A Magyar Narancs szemellenzős Ara-Kovács Attilája szerint Oroszország nagyhatalmi illúziói vannak. Szerintem inkább Magyar Narancs szemellenzős, balfácán Ara-Kovács Attilájának vannak illúziói Oroszországról. Oroszországot az Egyesült Államok sem tudja annyira megijeszteni, mint Szddam Husszeint Irakban akiről annak idején azt híresztelték, hogy atomfegyverei vannak! Oroszországnak valóságos atomfegyverei vannak több. mint az USA-t kivéve a többi atomhatalomnak. Oroszországnak óriási erőforrásai vannak, azonkívül veszélyhelyzetben az úgynevezett Független Államok Közössége erőforrásait iá mozgósítani tudná, ha akarná.
balbako_
2014. április 09. 07:23
Tekintsük szerzőnk silány irodalmi munkásságának részeként. Egy rosszindulatú politikai és írói antitalentum kaparása.
Kárpáti Zoltán
2014. április 09. 00:52
Sokkal egyszerűbb itt a képlet. Orbánnak a hatalom kell. Ehhez koncepciója nincs. Az szinte mind így vagy úgy a Jobbiktól származik, mert az tudja és fogalmazza meg a nemzeti érdeket, amit az emberek akarnak ebben az országban. Ezeket a témákat "veszi el" tőle a populista Fidesz. Mert ettől lesz népszerű, és ezzel tudja megtartani a hatalmat. A Fideszé a dicsőség, a Jobbik meg örül, hogy valahogy, valamilyen módon megvalósulnak a nemzet érdekét szolgáló programjai. Még ha az a Fidesz megvalósításában sokszor langyos is, vagy demagóg, vagy csak színlelt. De amíg a Jobbik nincs kormányon, ez is valami, amivel el tudja érni az általa támogatott nemzeti politika valamilyen szintű megvalósulását. Ha úgy tetszik, ez egy fajta ki nem mondott, meg nem fogalmazott, hallgatólagos egyezség a két párt közt. A Fideszé a dicsőség, a nemzeté meg a haszna. Mert a Jobbikot csak a megvalósulása érdekli, nem a dicsőségre hajt. És egy ilyen téma az Oroszországhoz való viszony is. Ami szintén szimpla jól megfontolt nemzeti és gazdasági érdek. Nincs benne semmi ideológia. Mindössze annyi a rokonság, hogy Oroszország is egyfajta nemzeti politikát és kormányzást folytat, a saját nemzeti érdekei mentén. És ez szimpatikusabb, mint az EU és a romboló liberalizmus szolgai szolgálata, ami nyugatról áramlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!