A választási szabályok garantálják, hogy ki lehet a győztes

2014. március 25. 09:15

Ahhoz fűződik érdekem, hogy rendszeresen ismétlődő, tisztességes versenyben dőljön el a kormányzás sorsa Magyarországon. Ennek azonban jelenleg nem adottak sem a jogi, sem a politikai feltételei. Interjú.

2014. március 25. 09:15
Szentpéteri Nagy Richard
NOL

Miért ne lenne szabad a választás?


A választás nem attól szabad, hogy a polgárok szabadon kifejezhetik az akaratukat, hanem attól, hogy ez az akarat érvényesülni is tud. Ráadásul az sem árt, ha a polgár bízik is abban, hogy a szabadon kifejezett akarata megmutatkozik a választás eredményében. A szakirodalom nem teljesen egységes annak megítélésében, hogy mit tekintünk szabadnak, és mit nem. 1945-ben például Magyarországon félig szabad választás zajlott, 1947-ben még kevésbé szabad, 1949-ben és a további évtizedekben pedig egyáltalán nem szabad választások. A Kádár-korszak utolsó éveinek választásai sem voltak szabadok, pedig mindenki elmehetett, behúzhatta a függönyt, behúzhatta a maga voksát, és bedobhatta a cédulát az urnába. Az 1989-es választási törvényt a nyilvánosság bevonása nélkül ugyan, de a politikai spektrum minden jelentős és jelentéktelen szereplőjének részvételével, többlépcsős alkufolyamat révén, többszintű kompromisszumos mechanizmusokkal készítették elő. Ez a mostani választási törvényről természetesen nem mondható el. Ráadásul a törvényt kiegészíti a választási eljárási törvény, amely az utolsó pillanatok módosításaival nyerte el korántsem végső formáját, és amelynek végrehajtására újabb jogszabályok születtek. Csak ez a törvény a maga csaknem háromszázhetven paragrafusával számtalan lehetőséget biztosít a kisebb-nagyobb csalásokra, amelyekkel persze adott esetben csak akkor lesz érdemes élni, ha szükség lesz rá. Ez a választás adminisztratív eszközökkel is megnyerhető, ha a politikai eszközök nem bizonyulnának elégnek. A jelek szerint azonban elégnek fognak bizonyulni.

Amit ön mond, arra viszont mások úgy reagálhatnak, hogy a szakmaiságát feladva az ellenzék oldalára állt.

Szó sincs erről. Enyhén szólva nem vagyok meggyőződve a jelenlegi ellenzék alkalmasságáról. Az igazat igyekszem mondani. Semmilyen személyes érdekem nem fűződik egyik vagy másik párt győzelméhez vagy vereségéhez. Ahhoz fűződik érdekem, hogy rendszeresen ismétlődő, tisztességes versenyben dőljön el a kormányzás sorsa Magyarországon. Ennek azonban jelenleg nem adottak sem a jogi, sem a politikai feltételei.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. március 26. 07:08
"A szakirodalom nem teljesen egységes annak megítélésében, hogy mit tekintünk szabadnak, és mit nem." Majd ti megmondjátok, ugye? Szabad a választás, ha magatokhoz tudjátok ragadni a hatalmat. Egyébként nem. Jellegzetes és árulkodó liberálfasiszta álláspont.
Burmin
2014. március 25. 19:36
Én meg azt gondolom hogy korrekt: 1. Kevesebb képviselő, kevesebb pénz. 2. gondolom a problémát az jelenti hogy most előre kell koalát kötni és valami programot adni az összefosásnak ami nem megy. Miért menne ha netán külön indultak volna és mindegyik ö.fosó bejut 5%-al. Na akkor az lenne mint 2002 és 2010 között. Annyira jó a fizu hogy a koala miatt nem lépne ki senki és menne az iszapolás. 3.Na ebből nem kérünk...Elébb jó összefosás program oszt jöhet a nyerés. ja ezt a Libás-Mese-Timike-Fgabika-Bolondferi nem tudja produkálni. 4. Amúgy nem Galamuszos tetszik lenni ?
Jancsipapa
2014. március 25. 16:01
-"Ahhoz fűződik érdekem, hogy rendszeresen ismétlődő, tisztességes versenyben dőljön el a kormányzás sorsa Magyarországon."- Ennek a fényében ,hogy értékelted 2006-ban a választási vitában a túlmozgásos pofátlan hazugságait ?
GV0917
2014. március 25. 15:20
Az Úr nagyon "csúsztat"...Meg aztán mi végre említ olyanokat, hogy "tisztesség"? Erre már csak annyi kévánkozik ki belőlem, hogy: .."Tisztesség ne essék, HAZUDNI NE TESSÉK!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!