Jaj, de unom a politikát!

2014. február 07. 11:24

A Heti Válasz rácsodálkozik a politizáló színházra. Jesszus, trafikmutyiznak a színpadon? Mi folyik itt, Shakespeare?

2014. február 07. 11:24
Puskás Panni
hvg.hu

Nyilvánvaló, hogy el kell egymástól választanuk a politikát és a direkt aktuálpolitikai utalásokat. De ki mondja azt, hogy a színház nem nyilváníthat véleményt aktuálpolitikai kérdésekről? Ez nem egy új találmány ám, nem is kifejezetten hungarikum, elég, ha Shakespeare színházára gondolunk, amit Sümegi Noémi mint felkent színházi esztéta gondolom, elismer.

A színházak bizonyos időszakokban intenzívebben bírálják a politikai berendezkedést, mint máskor. Utoljára az átkosban volt ilyen aktív az érdeklődés e téren, de azokban az időkben még a kettős beszéd nyelvén voltak kénytelenek megszólalni a művészek, ha nem akartak bajba kerülni politikai álláspontjuk nyilvánosságra hozása miatt. Nem kell nagyon erőlködni, hogy belássuk, ez egy elég rossz gyakorlat volt, és jó dolog, hogy ma demokráciában élünk, és kimondhatjuk, amit gondolunk. Másfelől eléggé unalmas lenne, ha a színházi előadások az épp regnáló hatalmat dicsőítenék, a propagandaművészet többnyire roppant eseménytelen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. január 17. 17:36
Mesélj Panni, milyen volt az átkosban?
puszika
2014. március 20. 15:43
Pannika drága! már a "patkány "/Schiling Árpád/ is megmondta,csak egy szűk körnek játszanak.Ez persze lehet egy színháznyi ember is. Egyébként,írása megfelel a Szauer féle elvárásoknak. Ön egy szolga ,kedves Panni.Mégpedig a legrosszabb fajtából!
Charlie Chan
2014. március 20. 15:42
Az Orbán-gyűlölő szekta saját 2-300 fős közönségének "kurvabátorvagyok" műsorokat rendez. Én elhiszem, hogy ez a HVG-nek tetszik, Baja kapcsán bizonyították.
stüszivadász
2014. március 20. 15:42
Nem kell,hogy a kormányt dicsérjék, DE NE IS MOCSKOLJÁK! Ha Shakespeare miatt váltok színházjegyet,akkor az ő mondatait szeretném hallani,nem pedig Eszenyi blőd trágárságait! Aki politizálni szeretne,az menjen a kabaréba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!