Növekedésre ítélve

2014. február 26. 15:16

De nem csak az eshet meg, hogy a lengyelek lehagynak bennünket, hanem az is, hogy az EU-hoz való reálgazdasági felzárkózásra még tovább kell várni.

2014. február 26. 15:16
Hornyák József
Világgazdaság Online

De nem csak az eshet meg, hogy a lengyelek lehagynak bennünket, hanem az is, hogy az EU-hoz való reálgazdasági felzárkózásra még tovább kell várni. Ugyan idén még lehagyjuk az uniót, jövőre már nem sikerül nagyobb bővülést produkálni az EU-átlagnál Brüsszel szerint.

Most attól sem kell tartanunk, hogy újra túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen, hiszen a költségvetési hiány idén és jövőre sem haladja meg a kritikus 3 százalékos értéket. Vagyis nem kell több bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépés.

Az alacsony hiány azonban vélhetően nem tántorítja el a kormányt attól, hogy százmilliárdos nagyságrendben vágja vagy emelje a büdzsé bevételeit és kiadásait. Néhány intézkedésre szükség is lesz, hogy 2018-ra elérjük a 4 százalékos GDP-növekedést. Biztos létezik ilyen varázslat, de én azt nem ismerem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. február 27. 08:13
"az EU-hoz való reálgazdasági felzárkózásra még tovább kell várni." Nem várni kell, hanem tenni, gondolkodni!
puszika
2014. február 26. 19:14
Hornyák Úr! Ön és társai már 2011-re,12-re,13-ra,14-re is,nemzethalált,országcsődöt,összeomlást,gazdasági tragédiát jósoltak.Személy szerint ön már 18-ban jár negatív jóslataival és még mindíg nem jöttek be, a nagy színjátékkal előadott előrejelzések. Ez nem zavarja Önt? Ismét az Eu-ra hívatkozik miközben tudja,hogy az elmult négy évben súlyosan és tudatosan tévedtek. Megbízható Ön Hornyák József?
KannibálTatárÚr
2014. február 26. 18:11
"Néhány intézkedésre szükség is lesz, hogy 2018-ra elérjük a 4 százalékos GDP-növekedést. Biztos létezik ilyen varázslat, de én azt nem ismerem.” Pedig van ilyen. A költságvetés mai kiadásait le kell csökkenteni az 1/3-ára és az így megmaradt pénzt beruházásra kell fordítani. Az előállított rermékeknek pedig biztosítani kell a hazai felhasználást, majd az exportot.
Senye Péter
2014. február 26. 17:05
Természetesen fontos az ilyen-olyan mutatók szerinti összehasonlítás. De a fő megoldandó feladat még mindig az ország működőképessé tétele. Kicsit hasonlítunk Ukrajnához, ahol ezt a kérdést nem is próbálták megoldani. Saját magát fenntartó ipar kell, nem csak a nemzetközi cégek beszállítói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!