Indul a kampányüzemmód az Alkotmánybíróságon

2014. február 05. 13:29

Tegnap kijött az első, a választási kampányhoz kapcsolódó alkotmányjogi panaszt elbíráló alkotmánybírósági döntés, amit valószínűleg jó pár követ még a következő hónapokban.

2014. február 05. 13:29
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

Szintén nem meglepő, de fontos fejlemény, hogy az AB ebben a hatáskörében végképp nem szeretné elvenni a munkáját az egyéni választókerületekben, illetve országos szinten működő választási szervek döntéseihez képest más amúgy is jogorvoslati fórumként eljáró bíróságoknak. Ezért aztán a testület a saját hatáskörét szűkítően értelmezte, amire - az egyéb tárgyú alkotmányjogi panaszokhoz hasonlóan - most is az adott lehetőséget, hogy az alkotmánybírósági törvény »a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség«, vagy »alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés« esetén írja csak elő az alkotmányjogi panaszok érdemi elbírálását. A konkrét ügyben az AB azért nem látta egyiket sem fennállni, mert a jogvitában nem alanyi jogot érvényesített a panaszos (hanem egy kampánycselekmény jogellenességét szerette volna megállapíttatni). Ebből a jövőre nézve az következik, hogy a siker reményével csak olyan ügyek kecsegtetnek, amelyekben a támadott bírósági döntés miatt a panaszos választójoga vagy ezzel szorosan összefüggő, de szintén alanyi jogosultsága sérült. Ez szerintünk egyébként rendjén is van így.

Végül az is egyértelmű, hogy a formai követelményeket komolyan fogja venni az AB, ami nem meglepő egy ilyen határidőkkel dolgozó eljárásban. Így például nincs mód a panasz kiegészítésére a benyújtásra nyitva álló (természetesen a számmisztika és a magyar igazság jegyében szintén háromnapos) határidő letelte után. Ezért aztán érdemes már elsőre jól megírni a panaszt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viktóriaa
2014. február 05. 16:54
....ok...legyen igy ....ehhez nincs mit hozzátenni..
kjkj945
2014. február 05. 14:52
" Így például nincs mód a panasz kiegészítésére" És miért nem lehet azt a "panaszt" PONTOSAN megfogalmazni?? Ha 3 nap után változtatható, az kinek jó??? Inkább azt szeretném tudni, mi is volt a panasz és mi lett a végzés?? Vagy az titkosítva van 25 évre???
Wagner Hopkins
2014. február 05. 14:09
Inkább lapátoljatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!