A Magyar Kollaboránsok Emlékműve

2014. január 03. 13:55

Márciusra már állnia kell az emlékműnek, amely Magyarország német megszállására emlékeztetne. Kinek, és főleg miről szól ez az újabb teljesen felesleges szobor, amivel sem a nácik, sem az antinácik nem tudnak mit kezdeni?

2014. január 03. 13:55
Seres László
Seres László
hvg.hu

„Ebben az országban semmi nincs ki– és végigbeszélve, megtanítva, feldolgozva, úgyhogy a válogatott múltbéli dicsőségekre/bűnökre reflektáló, többnyire halál ízléstelen köztéri szobrok és emlékművek posztmodern, semmitmondó egymásmellettiségben üzennek valamit valakiknek. A mostani emlékműről szóló rövid, bürokratikus kormányhatározat viszont leginkább komikus elemekben bővelkedik: egyrészt ugyanis »A kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja« a mű elkészültét március 19-re, a kerek évfordulóra, másrészt annak »megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították« (kiemelés tőlünk). Most akkor melyik a fontosabb, a társadalompolitika (egyáltalán tudnak ezek adekvát szavakat találni arra, amit nem tudnak kifejezni?) vagy a nemzetgazdaság? Hát az utóbbi. Íme, Európa első és egyetlen emlékműve, amelyet főként nemzetgazdasági okokból kellett felhúzni, hadd jöjjön a devizakülföldi, csodálni.


Abban mindenesetre teljesen igazuk van az emlékmű-szkeptikusoknak, hogy ennek így semmi értelme. Az ingadozóan hű csatlós Magyarország német megszállásának megvoltak az objektív okai, az ország ezután következő tragédiáját, 450 ezer polgártársunk deportálását és megsemmisítését azonban a magyar közigazgatás végezte el igen professzionálisan, még a németek is csettintettek, hogy nahát.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. január 04. 11:50
Ugyan kedves Seres úr! Ne tessék rébuszokban szólni. Önnek, és az Önhöz hasonlóknak nem azzal van a problémájuk, hogy „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították”, vagy »A kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja« csak ódzkodik leírni. Önöknek az a problémájuk, hogy a szovjet csapatok Magyarországon való "baráti" tartózkodásának más értékelést ad – beleértve az 56-os kivonulást, majd bevonulást is. Továbbá, ha Magyarországot a németek megszállták, akkor a békediktátum egyes részei is megkérdőjelezhetők. A gépparancs blogban Gusztos István szerző ezt l http://gepnarancs.hu/2014/01/emlekmu-az-emlekevben/ - le is írja. Igaz körmönfontan és a végén egy csipetnyi felhanggal. Az idézet; „az emlékmű azt hirdetheti, hogy mindazért, ami a náci megszállás után történt, a magyar állam nem felelős. Talán nem is a szovjet emlékmű helyére akarják tenni: a tér egyik oldalán a szovjet, a másik oldalán a német megszállásra emlékezhet a magyar: egyik kutya, másik eb alapon, két pogány közt egy hazáért, az ártatlan Horthy-Magyarországért…” (Megjegyzem a felhangon az utolsó félmondatot értem.)
Agnieszka
2014. január 04. 11:03
Honnan tudja a Seres, h. a németek csettintettek, és naháttal nyomatékosították a megelégedésüket? Ha meg nem tudja, mert nem is tudhatja, akkor minek írja? Ezt az ellenoldali hörgést hallgatva csak megerősödik bennem a meggyőződés, h. valóban KELL egy gyásszal emlékező szomorú szobor. Kíváncsi vagyok, sikerül-e az amerikai nagykövetet meg az izraelit bepalizni, h. nyilatkozzanak, h. nem kell ide szobor, nem kell deportálási múzeum sem a Józsefvárosban. Micsoda gyűlölet és rosszindulat lehet ennek az ellen oldali társaságnak a lelkében a magyarok, Magyarország felé.
Szorgos Lajhár
2014. január 04. 10:43
Megszólalt - Kinyilatkoztatott! - a NAGYASSZONY: http://www.juedische-allgemeine.de/article/view/id/17978
S0ma
2014. január 03. 23:54
Demokráciában csak arra szabad emlékezni, amit a demokraták megengednek. Slussz és passz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!