Kapós a bóvli

2013. december 11. 15:04

A pénzpiacok már nem kockázatot, hanem lehetőséget látnak a forintkötvényekben.

2013. december 11. 15:04
Szabó Anna
MNO

„A tények ugyanis azt mutatják, hogy a pénzpiacok nem a hitelminősítők ítéletét követik, sőt épp ellenkezőleg: a bóvlibesorolásra fittyet hányva éppen befektetésre ajánlottnak tekintik a magyar értékpapírokat. Ezt látjuk az állampapírpiacon, ahol többszörös túljegyzés mellett értékesítik a kötvényeinket, ráadásul egyre kisebb kamat ellenében. Bóvliért tolonganának a külföldi alapok? Indokolatlan kockázatot vállalnának alacsony kamatért? Ugyan miért tennék? Mi okuk lenne bízni hazánkban, ha ez az ország valóban csak azon a szinten lenne, amelyre a hitelminősítők szerinti besorolás alapján következtetni lehet? Mivel a magyar papírokat vásárló befektetési alapok nem önmaguk ellenségei, ezért joggal feltételezhető, hogy kizárólag a gazdasági mutatókkal foglalkoznak, a politikai felhangok nem érdeklik őket. Az alapján döntenek, hogy mit olvashatnak ki a makrogazdasági számokból. (...)

Ám az elmúlt évek fatális tévedései, kínos hibái és a kiváló minősítéssel ellátott nagybankok utólag kiderült botrányai után a hitelminősítők objektivitásában nehéz bízni. Az európai pénzügyi felügyelet (Esma) a napokban jelentette be, hogy vizsgálatot folytatott a hitelminősítőknél, amelyek »nem tanultak a hibáikból, és sok esetben ugyanazt a káros gyakorlatot követik, mint korábban«. Az Esma vizsgálatának eredményeként ezért kilátásba helyezte a globális piacon monopolhelyzetben lévő Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings megbírságolását. Mint a jelentésükben írják: ezek az ügynökségek szabálytalanul jártak el döntéseik meghozatalakor, előre kiszivárogtatták egyes államok besorolásának megváltoztatását, amivel teret adtak a manipulációnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. december 11. 22:06
Szárnyal is a forint. :((( Ha megéri, visznek bármit. Csak meg kell fizetnünk a hozamokat majd egyszer...
mike.youngfield
2013. december 11. 18:38
Bizony, Annácska, a bóvli mindenhol és mindenkor kapós. Ez van.
Secnir
2013. december 11. 18:08
"A tények ugyanis azt mutatják, hogy a pénzpiacok nem a hitelminősítők ítéletét követik, sőt épp ellenkezőleg: a bóvlibesorolásra fittyet hányva éppen befektetésre ajánlottnak tekintik a magyar értékpapírokat. Ezt látjuk az állampapírpiacon, ahol többszörös túljegyzés mellett értékesítik a kötvényeinket, ráadásul egyre kisebb kamat ellenében" LOL 1. a tények azt mutatják: melyik tények? a TV2-ben? 2. a pénzpiacok befektetésre ajánlják: melyik? 3. ezt látjuk az állampapírpiacon: hát igen. egy olyan ország van, aki kibocsájt x milliárd dollár értékű kötvényt úgy, hogy bevállalja, majd fizetünk - de fedezet sem most, sem jövőre nincs mögötte. ha lejár, majd veszünk föl imf hitelt vagy lesz egy megszorító csomag. tettük ezt akkor, amikor amerika majdnem csődbe ment :)
tatka46
2013. december 11. 16:17
Mi köze annak ha egy országot bóvlinak minősítenek, igaz az is,a kormány pedig nagyon jó kamatért kötvény bocsát ki? Persze , hogy veszik a kötvényt , ami eladósítja az országot ugyan, de attól az ország még bóvliba sorolják.A kettő nem ugyan az.Anna kössél , horgoljál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!