Nyers Rezsőről, másképpen

2013. december 13. 14:46

Nyers egyfajta vonatkoztatási ponttá vált a reformpolitika, a változások hívei számára. Megtalálta a kapcsolatot a rendszer belső ellenzékével is, és vezető szerepe volt az állampárt átalakulásában, a pártállam önfelszámolásában.

2013. december 13. 14:46
Bauer Tamás
hvg.hu

Menjünk egy lépéssel tovább. A kiegyezéses átmenet kezdetének a szó szoros értelmében az 1987. szeptemberi lakiteleki találkozót, illetve az MSZMP 1988. májusi pártértekezletét érdemes tekintenünk. Annak, hogy az MSZP vezetése akkor elindult a pártállam önfelszámolása felé, mert érzékelte, hogy a rendszer fenntarthatatlanná válik, voltak előzményei. Látva a súlyos működési zavarokat, amelyek 1956-ban már összeomlásba torkolltak, a hatvanas évek második felétől kezdve reformintézkedésekkel próbáltak javítani a tervgazdaság működőképességén, piaci elemeket vittek a rendszerbe, és ugyanakkor lépésről lépésre lazították az ország függőségét a Szovjetuniótól, és nyitottak a nyugati világ felé. Elfogadva ugyan a szovjet világrendszer kereteit, a Kádár-rendszer emlékezetes tabuit, megpróbáltak változtatni a magyarországi viszonyokon, mégpedig nemcsak az életszínvonal átmeneti emelésével, mint egyes időszakokban az NDK, Lengyelország vagy akár a Szovjetunió korabeli vezetői, hanem rendszerbeli változtatásokkal. Mármost azok között, akik ott ültek 1957-ben az MSZP Központi Bizottságában a végzetes szavazásánál, voltak, akik a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években ezt a reformirányt képviselték, mint a leghatározottabban Nyers Rezső, és voltak, akik szemben álltak azzal, és igyekeztek visszájára fordítani. Nyers felismerte, hogy milyen lépésekkel lehet előbbre vinni Magyarországot az akkori feltételek mellett, míg mások szembehelyezkedtek a reformok politikájával. És amikor a hetvenes évek közepén átmenetileg az utóbbiak nyertek teret, Nyers egyfajta vonatkoztatási ponttá vált a reformpolitika, a változások hívei számára. Megtalálta a kapcsolatot a rendszer belső ellenzékével is, és vezető szerepe volt az állampárt átalakulásában, a pártállam önfelszámolásában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. december 13. 18:56
Nem a minap tárgyaltuk ki? "A "megalkuvást nem ismerő szociáldemokrata politikus", amint belemegy a szocdemek megsemmisítésébe; amint jóváhagyja Nagy Imre kivégzését; amint elfogadja a csehszlovák beavatkozást, az ellenzék meghurcolását, mindent, ami éppen történik. Amint még a legutolsó utáni pillanatban is a szocialista rendszert védi. Kit érdekel a nyugdíjpótléka? A lelkiismeretével, azzal kéne elszámolnia." http://mandiner.hu/cikk/20131207_seres_laszlo_nyers_rezso_es_a_kivegzes_lehetosege
szabadhajdu
2013. december 13. 18:38
Egy diktatúra vezető embere volt? Erre nincs mentség. Bauer apuka harcostársa volt? Igen. Ettől kezdve a fiúnak kuss a neve.
Akitlosz
2013. december 13. 17:59
"1988. májusi pártértekezletét érdemes tekintenünk. Annak, hogy az MSZP vezetése akkor" "1957-ben az MSZP Központi Bizottságában" ez a fickó vagy buta , mint a föld, vagy szándékosan hazudozik és akarja hamisítani a történelmet. Nyers kommunista volt, Bauer pedig még ma is az.
HSL
2013. december 13. 17:37
Körmös&Fia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!