A hvg.hu meg a (hozzá)szólás szabadsága

2013. december 03. 11:14

A hvg.hu még mindig keresi a magyarázatot.

2013. december 03. 11:14
Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján címmel nyilvánosságra hozni, és olyat írni róla, hogy „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Ez a meggyőződés és harci düh persze nem csak a hvg.hu hibája, hiszen az MSZP megbízható forrásai mellett az Együtt 2014 politikusai is egészen az utolsó utáni pillanatig hinni akarták, hogy megvan a 2014-es választásokat megfordító csodafegyver. A hvg.hu hitelt adó körítése nélkül (a botrány kirobbanását követően azt állították, utánajártak a szereplőknek) azonban közel sem lett volna ekkora kifutása a videónak: hozott volna néhány tízezer kattintást, hogy aztán elsüllyedjen a feledés félhomályában.

De nem így történt, és a hvg.hu keresi a magyarázatot. Mivel a saját szerepükre nehéz lenne elfogadható mentséget találni, ezért inkább arról írnak, ki és miért készíttethette a videót, illetve milyen média-összeesküvés kísérte aztán a szálak felgöngyölítését. A hosszú levezetés sokfelé elkanyarodik (Debreczeni József! UD Zrt.!), és bár nem nevez meg egyértelmű felelősöket, határozottan arra célozgat, hogy a titkosszolgálatok meg – ki más? – a Fidesz ördögi terveit szolgálhatták a törpikés dominók. (Hogy nincs az a szuperügynök, aki el tudta volna intézni, hogy az MSZP és a hvg.hu is hitelesítsen egy ilyen produkciót, azt a tényfeltáró írás nem feszegeti ekkora elánnal.)

Ez eddig talán nem is lenne különösebben érdekes. A cikkhez azonban az elsők között érkezett egy, a videó nyilvánosságra hozásának motivációját firtató hozzászólás, amit szorgos kezek nagyon gyorsan töröltek:

A szokásos szerencsenmosdatás a hvg.hu részéről. Gavrát szerencsére kirúgták (nem mondott le önként!) de szelleme tovább él. A bajai videó körül sok minden tisztázatlan, ehhez kétség sem fér. De van egy lényeges momentum, amit kevesen elemeztek. Az hogy milyen célt szolgált a hamisított anyag, amit a hvg.hu, a józan észt és az elemi óvatosságot figyelmen kívül hagyva „hitelesített”. A manipulált felvétel Mesterházy titkárságán „landolt”, a párt vezetői látták, jóváhagyták Eredetileg a MSZP kongresszusán akarták lejátszani, ahol „lehullott az álarc” Orbán Viktorról. Ha ezt a közvélemény hitelesnek fogadja el a videót, jelentős mértékben befolyásolta volna a 2014 tavaszi országgyűlési választás menetét. Jobban, mint 2002-ben a Kövér „köteles beszéde”, amiről azóta köztudott, hogy össze volt vágva, fel volt fújva. Ezúttal komoly horderejű választási manipulációt készítettek elő. Vagyis a tét a „bajagate” ügyben sokkal nagyobb volt, mint bármikor. Ennek megfelelően a közvélemény reakciója is élesebb volt.

A kommentet a hvg.hu korábbi állandó szerzője, Pelle János írta, saját néven. A szerkesztők számára elfogadhatatlan megnyilvánulás azonban a gondos szerkesztőségi kommentkezelés ellenére is megmaradt, a Facebooknak köszönhetően. A törölt hozzászólást bő egy hete nyilvánosságra hoztuk a Mandineren, hátha lesz valami reakció – magyarázat, esetleg bocsánatkérés –, de semmi.

A hvg.hu a jelek szerint minden további nélkül törölheti a neki nem tetsző kommenteket. Akkor is, ha saját korábbi szerzőjének arccal és névvel vállalt hozzászólásáról van szó. Tartunk tőle, hogy ez az út nem kifelé vezet a bajai videóbotrány mocsarából, hanem egyre mélyebbre visz (de fogalmazhatnánk a a hvg.hu modorában is, seggszáj-kompatibilisen).

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. február 05. 10:33
Hogyisne! Hová vezet, ha nem a Jókai utca hitelesítő pecsétét viselő szöveg megjelenhet? Hát ide!
feketemacska
2013. december 15. 22:32
Mindenhol törölgetnek.Ezt tudomásul kell venni. Ez ma a sajtószabadság része. De én rendkívüli módon szurkolok a videószereplőknek,akik bár nem olvasnak Goldonit, bizonyára ráéreztek fontos küldetésükre,és megcsapolják mindkét hordót.
kamasuka
2013. december 13. 20:18
Örülök, hogy érben van már mindenki.
kamasuka
2013. december 13. 20:18
*ébren
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!