Csehország ugyanúgy teljesít

2013. november 04. 12:22

Választási botrányokat firtató kérdéseinkre azonban a cseh kamerádok megütközve néznek ránk: semelyik párt nem vádolta a másikat semmilyen csalással.

2013. november 04. 12:22
volankombi
Fent és Lent

Választási botrányokat firtató kérdéseinkre azonban a cseh kamerádok megütközve néznek ránk: semelyik párt nem vádolta a másikat semmilyen csalással. Csehországban kétnapos a választás, péntek délután 2-től este 10-ig és szombaton délelőtt 10-től 2-ig lehet szavazni - bár logikusabb az elosztás, mint az egynapos vasárnap, nálunk szombat reggel már SMS-ben mennének a pletykák az éj leple alatt történt csalásokról. Amíg Magyarországon egy bajai választási körzet időközi választása heteken keresztül vezető hír lehet, Csehországban a pártok a társadalom közönyétől vagy iróniájától félve meg sem próbálkoznak egymás lejáratásával tematizálni a közvéleményt.

Mintha Magyarországon – talán a régi, ordibálós vármegyei választások hagyományaképp – még mindig sokkal hevesebb, hisztérikusabb lenne a választási kampány, sokkal durvábban beleszédülnének az emberek az értelmetlen érvelgetésbe, mint Csehországban. És mintha mindkét országban mégis, a különbségekkel és hasonlóságokkal együtt, ugyanolyan deficit kezdene kialakulni a mondanivaló és a cselekvés terén; mintha mindkét országban ugyanúgy válságban volna a demokrácia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!