Kiskirály-autonómia

2013. november 19. 08:37

2014-ben azonban új időszámítás kezdődik: összeférhetetlen lesz a polgármesteri és a parlamenti képviselői funkció.

2013. november 19. 08:37
Tanács István
NOL

Hogy jó volt-e a kettős mandátum 1994-ben, az MSZP–SZDSZ-kormány által bevezetett rendszere? A kérdésre csak szubjektív válasz adható, amely a körülményektől függ. Rossz volt, mert túl sok hatalmat adott egyetlen kézbe. Jó volt, mert a parlamentben eredményesen lehet lobbizni. Jó/rossz volt, mert személyes legitimitást adott politikusoknak, akik így a saját pártvezetőségükkel is dacolhattak.

Ha a mai körülményeket nézzük, talán mégis az jobb, ami volt: a kibontakozó centralizált uralomhoz képest a kiskirályok autonómiája is jóval demokratikusabb. De ha hozzátesszük, hogy nemcsak a kettős mandátum lehetősége szűnik meg, hanem éppen a most helyüket kereső hatalomhalmozók szavazatával kiürült az önkormányzatok hatásköre, összezsugorodtak a pénzforrásaik – akkor majdnem mindegy, hogy jövőre polgármesterként lesz-e alattvaló valaki, vagy parlamenti képviselőként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. november 19. 11:43
Ekkora baromságokat,csak a Tanács Istvánok tudnak írni! Ezt tanulták a nagy szocializmusban. Váltás/a fejekben/nem lehetséges! Szóval, Tanács Pista nem érzed hogy felesleges vagy??
buckafej
2013. november 19. 09:11
Sokmindent összeírt, minden értelem nélkül. Kiderült, hogy az a fasza, amit a szoci-szadi csinált, de ismerve a szerzőt és lapját, ez senkit nem lep meg. Szerintem helyes a különválasztás.
wartog
2013. november 19. 08:54
a történet még Kohn(Kun Béla)elvtivel kezdódött, aztán jött ugye Rosenfeld Manó,azaz Rákosi elvti, aztán ugye a legutóbbi időkben a szárny nyirbálgatás.Már jó lenne ha egyáltalán nem lennétek. Bár ha úgy nézem, legalább tudjuk hol keressünk benneteket.
enmar
2013. november 19. 08:51
Már kezdtem megijedni, hogy a nolnak tetszik valami, amit a fidesz csinál, de végül megnyugodtam, hozta a formáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!