Végre konvergencia

2013. november 18. 08:43

Nagy meglepetésre gyorsabban nőtt a gazdaság a harmadik negyedévben, mint számítani lehetett.

2013. november 18. 08:43
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Nagy meglepetésre gyorsabban nőtt a gazdaság a harmadik negyedévben, mint számítani lehetett. Tényleg jobban teljesít a gazdaság, mint az elmúlt szűk három évben bármikor – erre a számokból is következtethetünk, nem csak a kormánypárti reklámokból. A Központi Statisztikai Hivatal múlt heti gyorsbecslése szerint éves alapon 1,7 százalékkal nőtt a GDP, amiben kiemelt szerepet játszott a mezőgazdaság és az autóexport, az építőipart pedig a közösségi beruházások (út- és vasútépítések) húzták felfelé.

A legjobb hír mégis az, hogy jövőre, de még az után is növekedhet a magyar gazdaság – örüljünk hát a friss, impozáns adatnak és a bővülést jósoló prognózisoknak. Különösen azért, mert a közelmúltban kétszer is recesszióba süllyedtünk: 2009-ben és 2012-ben, azt megelőzően pedig csak a költségvetési expanziónak (állami pénzek kiengedésének) és a hitelbuboréknak köszönhettük a ma már szédítően magasnak tűnő (négyszázalékos) növekedési pályát. (...)

A számokból és a trendekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy miközben sikerült végrehajtani Magyarországon a költségvetési konszolidációt, és pénzügyi mutatóink látványosan javultak, a rendkívüli külső gazdasági kitettség (alapvetően a pénzpiacok akaratától függünk), a nehezen ledolgozható – magas államadósságból származó – »örökség«, az alacsony potenciális gazdasági növekedés, az egy lábra (ipar) támaszkodó magyar gazdaság miatt lassú lesz a felzárkózás. Olyan lassú, hogy meglehet, észre sem vesszük majd.

Ám divergencia helyett végre konvergenciáról beszélhetünk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. november 18. 11:08
Szajlai szokás szerint meg írta segg nyalós cikkét.
szalámis hegedű
2013. november 18. 11:02
Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke Budapest, Kossuth tér 1-3 Tisztelt Miniszterelnök Úr! Alulírott egyszerű magyar emberek közös levelünkben szeretnénk Tisztelt Miniszterelnök Urat arról tájékoztatni, mennyire mélyen hatott mindnyájunkra – és nem csak e levél aláíróira, hanem feltehetőleg minden magyar emberre – Miniszterelnök Úr minapi nyilatkozata, melyben Tisztelt Miniszterelnök Úr azt mondotta, hogy – idézzük – „Válság idején kell felszívni magunkat, és az emberek nagy részének támogatásával nekünk ez sikerült, … az országot is sújtó gazdasági nehézségek ellenére az elmúlt három évben”. Tisztelt Miniszterelnök Úr, köszönjük! Sánta János, trafikos Szabó Szőke Ferenc, biztonsági őr Kovács Ákos, szignálkészítő vállalkozó Mészáros Lőrinc, gázszerelő Mészáros Lőrincné, földművelő Habony Árpád, műbútorasztalos Baldauf László, szatócs-kiskereskedő Simicska Lajos, fémszerkezet-gyártó Jáksó László, marslakó Vitézy Dávid, rokon
IgazságosIzomViktor.
2013. november 18. 10:22
Csak 2 bibi van.Egyrészt hogy 1,7% az bakfitty(ha ez stabilan megmarad akkor viszont üdvözlendő!!),másrészt meg a legtöbb Európai ország növekszik(válság után így szokás),tehát nem Orbán páratlanul sikeres gazdaságpolitikája miatt van a dolog.De ez nem zavarja a közmédiát.3 napja zeng a kormány dicsőítése.
neeskens
2013. november 18. 10:06
Édes Istenem, ez a hülyítés, amit csapnak egy 1,7%-os növekedés körül. Kiveszek egy adatot és ezzel igazolok mindent. Azt talán nem ártana megfontolni, milyen bázison,hiszen tavaly több mint 1 %-ot esett a gazdaság. Ahhoz képest nőttünk csak...talán 2014-re eljutunk oda, ahol 2008-ban, a válság előtt voltunk. Közben a lengyel gazdaság majdnem 30 %-kal növekett, vagyis egyharmadnyival nagyobb, mint akkor...és ebből a 7 évből már 4 a Fideszé. A pannon puma átugrott a gyorsnaszádra, Európa csak ámul-bámul
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!