Túl a nehezén?

2013. november 16. 10:17

A legfrissebb, minden várakozást felülmúló növekedési adatok az optimistákat igazolták, a kétkedők alulmaradtak, és megduplázták előrejelzésüket.

2013. november 16. 10:17
Szabó Anna
MNO

A fordulatban benne van a 15 (!) kamatcsökkentés, amely olcsóbbá tette a hiteleket, és versenyhelyzetet teremtett a bankok között, és benne van az uniós támogatások gyorsabb kifizetése is. De mint minden válság esetében, most is törvényszerű, hogy a javulás utolsóként a munkanélküliség érdemi csökkenésében, illetve a beruházási kedv erősödésében mutatkozik. Csak akkor mondhatjuk el, hogy végleg túljutottunk az egy évtizede tartó, masszív eladósodással leplezett belső válságunkon, ha ezen a téren is lényegi előrejutás lesz, és a lakosság a saját bőrén érzékeli a makrogazdaság javulását. Most eddig jutottunk 2010 májusa óta, amikor a kormányváltás után műanyag pannon pumák ezrei dőltek ki a nemzetgazdasági minisztérium szekrényeiből: ugró pannon pumás kulcstartók, matricák, csecsebecsék. A gazdaságpolitikára rátenyerelő neoliberális vezetők (László Csaba, Csillag István, Draskovics Tibor, Kóka János, Bajnai Gordon) ennyit hagytak maguk után. Jellemző, hogy közülük kettő – László és Draskovics – a glóbusz legnagyobb könyvvizsgálóihoz, a multik adóoptimalizálásával foglalkozó mamutvállalatokhoz szegődött el a politikai bukása után, Csillag távozását követően fel kellett tőkésíteni az általa vezetett Eximbankot, Bajnai pedig ma főállású »leendő« miniszterelnök.

Parlamenti meghallgatásukkor egyikük sem vállalta a felelősséget az ország eladósításáért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parafin
2013. november 17. 01:43
Nevetséges + megdőlt a Fidesz alatt az államadósság rekord
Agricola
2013. november 16. 21:01
"Még, még, még és még, A Burzsujnak sohasem elég!" Énekelték egy munkásmozgalmi indulóban. Így vannak a GDP növekedés ismertté vált adataival a balliberális balfácánok. Bod Péter Ákos egy korábbi interjúban ráirányította a figyelmet fontos problémákra: A mi természetes növekedési rátánk, amely függ a munkaerőtől, a tőkeállománytól, az intézményi feltételektől, a piacszerkezettől, az eltartottak-aktívak arányától, a népesség egészségügyi állapotától, vagyis jó néhány gazdasági és szociális körülménytől, már a 60-as években 2-3% volt, harmada-negyede Dél-Koreának. A növekedési lehetőségek peremfeltételeiben nem jött létre lényeges javulás. Sőt a ballib kormányzat elképesztően rossz állapotban adta át a kormányzást. 1. A 2008 szeptember végén befagyott állampapírpiacon 2009 első felében például mindössze 29,5 milliárdnyi 5 éves papírt ment el, abból is 20 milliárd májusban és júniusban. Tehát 2008 szeptemberétől 2009 májusig mindössze 9,5 milliárd forintnyinyi 5 éves papírt sikerült elsózni! 2008-ban amikor a hatalmas EU-IMF hitelt felvették a szoclibek, akkor még a volt jegybankár (Simor)szerint is csak két hétre (!) elegendő pénz volt az államkasszában. 2. A ballib kormányzás utolsó teljes évében, 2009-ben 6,7 %-al csökkent a GDP. 3. 2008-ban a ballib kormánynak hatalmas EU-IMF kölcsönt kellett felvenni, melyet a mostani kormánynak kellett törleszteni. 4. Az Egyesült Államok nagykövetében 2008-ban sokkal több felelősségérzet volt a magyarok sorsa iránt, mit az akkori a ballib kormányzatban és Simor MNB elnökben. April Foley akkori amerikai nagykövet felismerte a hatalmas veszélyt ami a magyarországi nyakló nélküli devizahitelezésben rejlett. A devizaadósok megsegítése ellen foglalt állást Simor András MNB-elnök az April Foley akkori amerikai nagykövettel folytatott 2008 végi beszélgetése során, ez derül ki abból a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott táviratból, amit az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségéről küldött Foley 2008. október 30-án. Simor a távirat szerint azt mondta, a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni (az eredetiben: foreign currency debtors should not be saved), mert végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd. 5. Az eladósodás rendkívül veszélyes tendenciáját a ballib kormányoknak nem sikerült megállítani. A gazdaság logikája is ezt diktálta volna, nem csak politikai szempontok. A növekvő eladósítás, a szoclibek által kitaposott út tévútnak, zsákutcának bizonyult, amely mostanra járhatatlanná vált. Alacsony államháztartási hiánycélt kér számon rajtunk az EU és a józan ész is, valamint azok is, akik nagy pénzek felett rendelkezve dönthetnek és finanszírozzák súlyosan eladósodott országunkat.
Felebarát
2013. november 16. 19:19
mondja ezt akkor, amikor a legtöbb cég zárta be ajtajait..és kevesebb is alakult meg?
saddlenode
2013. november 16. 19:11
meg van zakkanva kend, Magyaro-nak 5%-os növekedest kene produkalnia, hogy az osztrak szinthez közeledjen. a masik bubesz pedig az, tavaly ilyenkor *recesszio* volt, tehat az ahhoz viszonyitott 1.7%-os növekedes az a 2011-es szintre valo visszamaszast jelenti. tehat stagnalast. na most az igaz, hogy ez nem csak Magyaro-ra vonatkozik, hanem az egesz regiora...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!