Ifj. Lomnici nagy titkot árult el: ezért támogatja Orbán Viktort
„Mélyen hiszek abban a csapatban, abban a szűk csapatban, aki körülveszi a miniszterelnököt.”
Milyen volt a 2013-as szüret és milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, most a Tokaj Hétszőlő szőlész-borász vezetője, Makai Gergely írta le a gondolatait a 2013-as évről és az új tokaji rendtartásról.
A 2013-as évjárat viszonylag hosszú téllel indult, a későbbi fakadást nagyon gyors hajtásnövekedés követte, a szőlő virágzása már időben történt. A virágzás alatti hideg és borús idő vontatott virágzást eredményezett (majd egy hónapig tartott), melyet a muskotály és a felsőbb területek sínylettek meg kissé. A muskotály szürete megint korai volt a forró és száraz nyárnak köszönhetően. Furmintot alapvetően szeptember közepén szüreteltük, és ígéretesnek néz ki. A szeptember végi hideg után hosszú viszonylag meleg őszünk volt kellő csapadékkal. Mindez igen jó aszútermést eredményezett, magas minőséggel és mennyiséggel.
Az új szabályozásokat figyelembe véve az 5 puttonyos aszúra koncentráltunk, de tervünk, hogy először ebből az évből készítsünk 6 puttonyos minőségben, koncentráltságban dűlőszelektált aszúbort is, a Hétszőlő és Nagyszőlő dűlők nevével fémjelezve. Az alacsony puttonyszámú aszúk ugyan sokszor jól jönnek az embernek, amikor egy kereskedő nem akarja elvinni a jóval drágább aszút, de azért mégis aszút akar venni.
Azonban alapvetően a Hétszőlő esetében örülünk az új szabályozásnak. A 6 puttonyos kategóriát sajnáljuk, mert annak látjuk értelmét, az a csúcs aszú. Abban az esetben, ha a puttony elnevezés teljesen lekerül a címkéről, mi a dűlőválogatott aszúinkkal helyettesítjük ezt a csúcs kategóriát. Az áztatási arány módosítása viszont szükségszerű volt. A korábbi áztatási arány sok esetben nagyon édes és túl koncentrált aszúkat eredményezett volna.