Horthy és akiknek nem kell

2013. november 19. 21:49

Elképesztő színvonalú eszmecserék zajlanak most a nyilvánosságban a király nélküli királyság egykori kormányzójáról. Teljes a (reha)bili.

2013. november 19. 21:49
Krebsz János
Maszol.ro

A jelenlegi vitatkozók és rehabilitálók azonosítják magukat a Horthy-rendszer arisztokratáival, ami kissé idejétmúlt magatartás a modern vagy éppen posztmodern Európában. Meg – nagy valószínűséggel – semmi közük hozzájuk. A hárommillió koldus leszármazottai vajon hol vannak? Tessenek olvasni. Illyés Gyulát, Móricz Zsigmondot, Szabó Zoltánt, Kovács Imrét, József Attilát, Nagy Lajost, Veres Pétert, de akár a polgári Kosztolányit vagy Márait. Akkora volt itt a nyomor, hogy tisztességes ember nem tudott azonosulni a rendszer haszonélvezőivel. A mezőgazdaságot azért nem lehetett modernizálni, mert milliók haltak volna éhen, ha gépek végzik el a szántást meg az aratást. Akkor ez volt a közmunka helyett.

Javasolnám még a kormányzó emlékiratainak elolvasását. Átlagosan kiművelt stilisztikai érzékkel, követve az érvek és indítékok megfogalmazott rendszerét, ép ízlésű ember nem gondolhatja, hogy valamilyen emberi nagyság sorait olvassa a történelem menetéről. Sőt inkább olyan középszer benyomását kelti, aki szerencsés pillanatban volt jó helyen, és úgy díszelgett egy ország élén, hogy nemigen tudta, mit is kellene tennie. Gondolkodtak és cselekedtek helyette.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. november 20. 13:32
Ha csak annyit tett volna, hogy kisöpri a vörösöket, a magyar nép akkor is hálás lehet neki. Az ókori egyiptomban volt szokása a fáraóknak, hogy kivakartatták egyes elődeik nevét. (no meg Sztálin sem vetette meg az ilyen történelem hamisítást) . H. hozzá tartozik M.o. történetéhez. Ha csak tisztán hibátlan pozitív hősökről készülnének szobrok, egy kezünkön megszámolhatnánk őket.
popuppipa
2013. november 20. 13:08
Relax for a minute and see www.relaxaminute.5mp.eu
Senye Péter
2013. november 20. 11:14
"... emberi nagyság ...középszer " - lehet, hogy nem volt lángész, de jó munkatársakat (Klebelsberg, Bethlen István) választott, és egy vezető politikusnál ez a döntő. Ami a 'hárommillió koldust' illeti, az Ady megfogalmazása volt, de ő legalább halálos ágyán (1919. január) kimondta: 'Nem ezt akartam'.
feketemacska
2013. november 20. 09:27
Szobrok állítgatása sokkal kevésbé veszélyes,mint titkos fegyverek felhalmozása, azok felhasználása,az együgyű nép megvezetése a média által,provokációk felsorakoztatása,az állampolgár szemébe röhögve kijelenteni,hogy mi ugyan hazudtunk,de most már jó fiúk vagyunk,és sorolhatnám. Néhány éve még találkozhattunk utcanév-táblákkal: Sztálin utca és senkit nem zavart.És ha lenne Kádár-szobor a parkban,szintén pár honpolgár örömére,már nem sokat jelentene. Nem lehet eldugni a történelmi személyeket. nem is szükséges.A Lenin örökké élni fog szindrómát helyre teszi az idő.Bár jönnek újabb vezérek és hamiskártyások,a szobor állítás és öntözgetés csupán arra szolgál,hogy meglegyen a kellő csujjogatás,cirkusz igazolandó,mi vagyunk a hunyó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!