Csak kampányfogás a foglalkoztatói nyugdíjpénztár?

2013. november 21. 13:39

Szóba jöhet ugyan egy kész konstrukcióval rendelkező piaci szereplő, de még valószínűbb, hogy maga az állam fontolgatja foglalkoztatói pénztár alapítását.

2013. november 21. 13:39
Kate Beckett
Ténytár

„Egy olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely egy új pillért hozna létre a nyugdíjrendszeren belül, az ún. foglalkoztatói pénztárat. Erre egyébként 2007 óta van lehetőség Magyarországon (uniós kötelezettség írta elő), csak éppen eddig gyakorlatilag nem működött sehogy. Ez a konstrukció ugyanis azoknak a cégeknek kedvez, amelyeknek stabil a munkaerő állománya. A hazai foglalkoztatási viszonyok között jelenleg ez csak a közszféráról mondható el. Ráadásul az sem világos, mégis miben különbözne a jól működő önkéntes pénztáraktól. (...)

A rendszer lényege, hogy a munkáltató vállalja: pénzt tesz félre az adott dolgozó nyugdíjára, ezért cserébe a munkavállaló meghatározott ideig nem hagyja el a vállalatot. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás lehet egyösszegű kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás, életjáradék-szolgáltatás, illetve ezek kombinációja. A törvényben szerepel az úgynevezett feltételes jogszerzési idő fogalma. Ez azt jelenti, hogy ha legfeljebb öt éven belül megszűnik az érintett dolgozó munkaviszonya, akkor nem kapja meg a befizetések után járó nyugdíjat, azaz a pénze elvész. Ha az előzetes megállapodásban foglalt határidő előtt a cég és a dolgozó szakít egymással, akkor a felhalmozott pénzt a többi dolgozó között osztják fel.

Magyarországon már eddig is volt jogi lehetőség ilyen szolgáltató alapítására, csak 2011-ig senki nem élt vele. Ennek oka nagy valószínűséggel az volt, hogy a működő három nyugdíjpillér mellett nem volt rá szükség, ráadásul ehhez a konstrukcióhoz kimondottan szigorú feltételeket szab a törvény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. november 21. 18:29
Nos, kedves Kate,a mondanivaló lényege írása utolsó bekezdésében van. "jog megvolt....csak senki nem élt vele"Hát, próbált volna élni.A felülről alapított pénztárak egyszerűen nem tűrték el új szereplő megjelenését a piacon/az alapítók sem/,bár voltak erre nézvést próbálkozások.Szükség meg éppenséggel lett volna rá ,ha azok működésének feltételeit széleskörűen bemutatják.De nem mutatták be,mert nem mutathatták,a nagyon szigorú törvényi feltételek miatt.Csak erről még az említés szintjén is tabu volt beszélni. Bizonyára lesznek uj pénztárak,és csak remélni tudom szigorú működési feltételekkel,hazai felügyelettel,az abban résztvevők megelégédésére. Kedves Kate!Remélem kezdi érteni, az előző pénztárak felszámolásának szükségességét?
Felebarát
2013. november 21. 14:58
a nagy castle rajongó :D
kjkj945
2013. november 21. 14:46
És ha olyan dolgozó lép be, aki nem akar dolgozni?? Akkor a cég nem rúghatja ki?? Valahogy ezt nem dolgozták ki 100 %-ban. Még sok egyéb kérdés is lehet, ami vagy a dolgozót vagy a céget éri károsan. Kezdetnek nem rossz, de teljes körű kidolgozás kell. Munkaerő megtartásra jó, de sztem most inkább a céghez bekerülés problémás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!