6:3

2013. november 25. 12:47

Meggyőződésem, hogy a londoni 6:3, és a magyar futballtörténelem legsikeresebb időszakának folyamatos és kritikátlan dicsőítése is oka a magyar futball jelenlegi sikertelenségének.

2013. november 25. 12:47
Bohus Péter
Index

„Sajnos ez a mai nem ünnepnap, hanem gyásznap, ami a jelenben egy nem létező magyar futballvilágot mutat meg. Ezen örömködni, a magyar futballt ma bármilyen kontextusban is a csodával együtt emlegetni felesleges és káros.

Azzal nem lehet egyetlen magyar futballistát sem motiválni, ha állandóan arra emlékeztetjük, hogy milyen zsenikből is állt az egykori magyar futball. Így hogyan ítélje meg magát reálisan? És miképpen lehet reálisan megítélni az egész magyar focit, ha azt tekintjük a magyar futball netovábbjának, hogy hatvan éve volt egy jó meccsünk?   

Sorozatban a hetedik kudarcos világbajnokságra is a magyar futball múltját megtestesítő mamutok iránymutatásaival készülhetett a magyar válogatott, így nem meglepő, hogy ma is ugyanaz zajlik a magyar fociban, mint ami tíz éve vagy húsz éve. És csak egy biztos: 

hatvan éve 6:3-ra nyertünk. 

Ezt ünnepeljük, pedig azt is ünnepelhetnénk, hogy a magyar futballválogatott kijutott a világbajnokságra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. november 25. 18:01
Hogy kéne kritikusan hozzáállni a 6:3-hoz? Valahogy így nézne ki : "Az erősebb magyar csapat szadista kegyetlenséggel verte agyon a nyilvánvalóan gyengébb angolokat! Az egyik gól előtt a béna Puskás még el is esett, úgg kellett a földön csúszva visszasarkalnia a labdát a játékostársának. Mi ez, ha nem szegény szigetlakók szándékos porig alázása, hogy még fekve is képesek vagyunk elverni benneteket? Szabad ilyet csinálni? Hidegkúti meg folyton visszajárt, és leszerelte az angol középpályásokat, nem adva nekik lehetőséget, ogy szép lassan felépítsék a támadásukat. Disznóság! És ha ez nem lett volna elég, később egy finom testcsellel három angollal is elhitette, hogy Kocsishoz fog passzolni, majd alattomosan kilőtte a hosszú fölsőt! Stb stb stb. "
Senye Péter
2013. november 25. 17:25
"Felejtsük el" jó gyógyír lehet egy vereség után, de mi a fenét mondjunk egy jelentős győzelemről? Talán csak annyit, hogy 'our glorious past' ?
müller
2013. november 25. 16:52
Egészen biztos, hogy nem oka a mai sikertelenségnek az Aranycsapat meg a régi nagyok dicsősége, ez tény. Az inkább segíteni tudna, de ugye ahhoz egy csomó más is kell. Viszont annak, hogy Magyarországon az általános közvélekedés szerint "nincs futball", hogy két egymást követő selejtezőben elért 3. helyet nagyjából mindenki a nullával tart egyenlőnek, abban bizony benne van az, hogy régen a legjobbak voltunk, de utána is sokáig a legjobbak között, ma meg ugye igen messze vagyunk ettől. Egy olyan országban, ahol nincs ekkora múltja a focinak, pl. Finnországban, ott nincs ez a fajta hangulat, nincs az hogy "na már 16/20/24/28/stb éve nem jutottunk ki sehova, hát én azt már meg sem érem". De ez valahol természetes, a finnek nyilván ugyanígy lennének, ha jégkorongban nem jutnának fel az A csoportba, vagy ki a téli olimpiára.
OberEnnsinnen
2013. november 25. 16:48
A magyar Aranycsapatot olyan korábbi motivációs alapra építették, amelyet a vörös hatalom a saját uralma idején képtelen volt megközelíteni. Ellenkezőleg: évfolyamról évfolyamra (törvényszerűen) távolodott attól. Így az elindult züllést, amely már a 60-as években nyilvánvalóvá vált, nem tudták megállítani, minden próbálkozás kontraproduktívvá vált, az ellenkező eredményt hozta, mint amit tőle vártak. (Bár van olyan olvasata a dolgoknak: ez a fajta lezüllesztés talán nem is a véletlen műve volt. A titkosszolgálat bűzös lehellete egész idő alatt perzselte a játékosok nyakát.) A teljes motivációs bázist 180 fokban kell átállítani. És: MLSZ általános elnökhelyettes: Kű Lajos. MLSZ szakmai igazgató: Bölöni László. MLSZ szövetségi kapitány: Détári Lajos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!