Monarchizmus vagy nacionalizmus?

2013. október 03. 15:49

Nagyon szeretném, ha Magyarország visszatérne ahhoz a monarchikus tradícióhoz, amely százszorta sikeresebb volt annál, mint amit köztársaságként fel tudunk mutatni.

2013. október 03. 15:49
Vona Gábor
Magyar Nemzet

„Véleményem szerint a vita kezelhetősége szempontjából célszerű lenne három, eléggé összekeveredett kérdést különválasztani. Máskülönben könnyen előfordulhat, hogy a kérdésfelvetés is helyes, a válasz is, csak a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az első kérdés: kell-e, lehet-e királyság Magyarország államformája? A második: ha igen, akkor Habsburg legyen-e az uralkodó? A harmadik: mi hazánk regionális jövőképe?

Az első kérdésre monarchista szemléletű történészként természetesen igen a válaszom. Nagyon szeretném, ha Magyarország visszatérne ahhoz a monarchikus tradícióhoz, amely évszázadokon keresztül – minden vesztesége és hibája ellenére  százszorta sikeresebb volt annál, mint amit köztársaságként fel tudunk mutatni. De ez csupán elméleti válasz, mondhatni vágy. (...)

Mit jelent megélni a monarchikus erényeket? Úgy létezni, mintha lenne királyunk. Egyfajta állandó készültségben, feszültségben. Tisztelni a Szent Koronát, a monarchikus eszmét, a hierarchiát, a nemesi lelkületet, az önfeláldozást, a minőséget, mindazt, amitől a demokratikus, egalitárius, republikánus hatások megfosztották az emberiséget. A vita második kérdésére, vagyis hogy Habsburg legyen-e a király, a fenti sorok fényében nem kívánunk válaszolni. Megjegyzéseket azonban teszünk. A vita eme részét ugyanis meddőnek tartjuk. Az egyik oldalon állnak a dogmatikus legitimisták, a másikon az érzelmi nacionalisták. Bibói értelemben mindketten túlzott lényeglátók.”

(Részletek a Magyar Nemzet október 3-ai számából)

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. október 04. 09:22
A monarchikus államforma a katonai demokráciából ered, de később szerepet tévesztett: hol despotizmus lett belőle, jó esetben felvilágosult abszolutizmus vagy egyszerűen a társadalmi stabilitás megtestesülése. Elfogadhatóan működő társadalmakban a hatalomért versengő pártok csak annyira különböznek egymástól, mint Lolka és Bolka (Roosevelt is valami ilyesmit mondott saját pártjaikról). Mi ettől messze vagyunk.
bsandor
2013. október 04. 00:47
megint nem tudom diszlájkolni,sebaj
HSL
2013. október 03. 23:39
émmeg erősebb népszavazási rendszert szeretnék az akármilyen államelméletbe bújtatott messiásvárás helyett svájcban is azért nincs szükség tuti überpolitikusokra, mert a nép szavazata többsége erejénél fogva bármilyen marhaságot meg tud akasztani
egysegelem
2013. október 03. 23:03
Bocs kicsit sokat irtatok reagalok ra csak enni voltam. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!