A „nyugdíjbomba” hazánkat is fenyegeti

2013. október 10. 16:53

Részben az a kérdés, hogy mikor jön el az az idő, amikor nagyon alacsonnyá válik az állami nyugdíj. Részben pedig az, hogy belép-e valamikor egy egészséges társadalom önvédelmi, önfenntartó reflexe.

2013. október 10. 16:53
Holtzer Péter
Portfolio.hu

P.: A magyar társadalom öregszik, amely az állami nyugdíjrendszerre is nyomást helyez. Véleménye szerint milyen nyugdíjra számíthatnak az emberek a következő évtizedekben? Mikor jöhetnek ki az állami rendszerben lévő feszültségek?

H.P.: Nem tudom. A nyilvános középtávú modellezési munkák némileg megfeneklettek az elmúlt években, talán most kezd valami újraindulni az ONYF környékén. Másrészt ezek a modellek (és ezt tapasztalatból, a Nyugdíj Kerekasztal munkájából is mondom) nehezen kezelik a mostani időszakot, a válságot, a foglalkoztatás és ezen belül különösen az értelmezhető szintű járulékfizetést eredményező formális (nem szürke vagy fekete) foglalkoztatás dinamikáját, várható trendjeit. A bevételeket ezért könnyű felülbecsülni. Erre jött az utóbbi egy-két évben a kivándorlási hullám, ahol ugyan a KSH játszhat azzal, hogy a külföldön dolgozókkal is elkezdi szépíteni a foglalkoztatás számait, de abból hazai nyugdíjjárulék-befizetés nemigen lesz (más kérdés, hogy nyugdíjígérvény se, de az majd egyszer lesz könnyebbség a kasszának, míg a befizetés elmaradása most fáj). El kell ugyanakkor azt is mondani, hogy az elmúlt évek szigorításai, amelyeket még a Bajnai-kormány kezdett (13. havi elvétele, korhatár-emelés következő ciklusa, stb), és az Orbán-kormány folytatott (előrehozott nyugdíjak radikális megszüntetése, rokkantnyugdíjak megszigorítása, stb) azt is eredményezik, hogy a kiadások is lefaragásra kerültek (vagy máshol jelennek meg). Továbbá az a tény, hogy most ide folyik be közel 3 millió volt magánpénztár-tag teljes befizetése, szintén emeli a bevételeket (és elvileg emeli a jövőbeli kiadásokat, ha azok majd valóban úgy lesznek egyszer kifizetve, ahogy illene).

A feszültségek tehát folyamatosan ott vannak. A trendek pedig arra mutatnak, hogy kevésbé a nyugdíjak drasztikus visszavágása várható, mint részben a lopakodó ígérvény-csökkentés (aminek legkevésbé transzparens, és ezért a szabályozók által mindenhol preferált - továbbá jogos - eszköze a korhatár további emelkedése), részben pedig a minden más kárára a nyugdíjasok többé-kevésbé boldogan tartása. Zárásul hadd ismételjem meg a ma már közhelyszerű tényeket: ma a - már nyugdjban lévők már megállapított - nyugdíja és annak reálérték-tartása sokkalta stabilabb, mint az aktívak állása, foglalkoztatása. A nyugdíjasok csoportja nincs a társadalom legszegényebb rétegei között (ellentétben egyes szinte egészben leszakadó régiókkal, vagy a gyerekszegénységgel). Az oktatásra vagy az egészségügyre költött összegek GDP-arányosan nem is keveset csökkentek az elmúlt években, míg a nyugdíjakra nem. Így tehát részben az a kérdés, hogy mikor jön el az az idő, amikor nagyon alacsonnyá válik az állami nyugdíj. Részben pedig az, hogy belép-e valamikor egy egészséges társadalom önvédelmi, önfenntartó reflexe, miszerint a jövő generációkra, illetve az aktívak ösztönzésére mégis többet kellene szánni, mint a már inaktívak juttatásainak stabilitására. Vagy legalább a prioritásokat érdemes lenne egyszer az életben végigbeszélni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. október 11. 13:03
Védheted a magánnyugdijpénztárat ,meg van engedve.Leendő nyugdijasok át léptek az állami nyugdijba,mert a mnyugdijban össze gyüjtött pénzek után csak addig fizetnek öregkori ellátást még a befizetett összeg el nem fogy,befizetett ellátást feléli az öreg nyugdijas továbbiakban ellátás nélkül marad ,szóval éhen hal megfagy gyógykezelés nélkül marad.a 3 millió dolgozó befizető ezért hagyta ott a magánnyugdij pénztárat ,lehet magyarázkodni össze vissza .Az állami nyugdij intézeten keresztül a nyugdijasnak haláláig folyósítja a nyugdiját.
kjkj945
2013. október 10. 22:19
http://mno.hu/migr_1834/venulo_europa-204200 http://fn.hir24.hu/karrier/2007/07/03/venulo_europa_nyugdijreform_kell A tanulmány szerint 2025-re Magyarország elveszíti népessége 8 százalékát, 40 százalékkal megnő a 65 év felettiek száma, vagyis a magyor több mint húsz százaléka 65 év feletti lesz. http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=orsi1&pid=2095&blog_cim=V%E9n%FCl%F5%20Eur%F3pa:%20nyugd%EDjreform.. Már elég régen fenyegeti!! Ja a 20 fillár!!!
lionheart
2013. október 10. 22:09
Nagyon naív az, aki azt gondolja, hogy az állam majd megfelelő nyugdijjat ad 15-20 év múlva. A cigánygyerekek adják ki a most 6 év alatti generáció 30-50%-át (pontosan senki nem tudja,mert nem lehet ilyen statisztikát csinálni. 15 év múlva az akkor nyugdíjba menőknek az akkor dolgozók kellene, hogy fizessék a nyugdíjat az általuk előállított értékből, munkabérből. Ki az, aki azt gondolja, hogy amit a félanalfabéta cigógyerek megtermel, még jut neki nyugdíjra is? Akinek esze volt, meg meg tudott tanulni angolul, németül, már rég elhagyja addigra az országot. Akinek kis esze van és előrelátás, az már most ezt csinálja.
RAMBO
2013. október 10. 21:54
Nem lesz nyugdíj 20 év múlva, szerintem a társadaálmi alkut aki hamarabb mondja fel, és takarékoskodik magának (akár fekete bérből, akár külföldi munkával) az fog túlélni. Nagyon nem véletlenül tették bele az új alkotmányba, hogy a szülőket a gyerekeknek kell eltartani, nem az államnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!