El a kezekkel Kishantostól!

2013. október 17. 13:04

Elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből.

2013. október 17. 13:04
Aláírók
Lehet Más a Világ
Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 21 év munkájának eredményeként a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás támogatása érdekében. Ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósított meg az elmúlt időszakban. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat az adott területen, és az ebből befolyó összeget népfőiskola működtetésére fordítja. Ami itt megvalósult, az pontosan a kormány által kidolgozott és elfogadott Nemzeti Vidékstratégia céljait tükrözi. A magyar vidéknek ilyen központokra lenne szüksége ahhoz, hogy működésükkel, tudásukkal segítsenek abban, hogy mezőgazdasági termelésünk hosszú távon fenntarthatóvá, jövedelmezővé váljon. Kishantos a tiszta, vegyszermentes mezőgazdaságot, egészséges táplálékunkat, a közösségi érdekeknek az egyéni érdekek fölé helyezését képviseli Magyarországon.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét - a korábbi kormányközi megállapodás alapján - melynek bérleti joga 2013. október 31-én lejár. A földterület jövőbeni hasznosítására a Magyar Állam képviseletében az NFA már tavaly meghirdette a területeket. Az eddig eredményesen működő egységes területet tíz részre szabdalták. Ezek mindegyikére természetesen a kishantosi biogazdaság is benyújtotta pályázatát, hiszen a jövőben is szeretné folytatni mintaértékű nonprofit tevékenységét. Az NFA azonban úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó „gazdálkodók” és egy gazdasági társaság kapják a területeket. Egyetlen négyzetcentimétert sem hagytak az eddig példásan működő Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, ellehetetlenítve ezzel további működését. Még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanúnkat, hogy az eljárást a háttérből manipulálták.

Nem hagyhatjuk, hogy az évtizedek óta a közösséget szolgáló Központ öncélú politikai csatározások martalékává váljon. Követeljük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázat eredményének megsemmisítését! Felszólítjuk a Nemzeti Földalap vezetését, hogy a korábbi pályázatot érvénytelenítse, bontsa fel a már megkötött szerződéseket és biztosítsa a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ további működését! Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrtól és Orbán Viktor miniszterelnök úrtól elvárjuk, hogy biztosítsák a Nemzeti Vidékstratégia elveinek gyakorlati megvalósítását.

Jelen levelet aláírók kijelentjük, hogy minden eszközt felhasználunk, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tovább folytathassa az egész társadalom érdekében végzett, nemzetközileg is elismert tevékenységét.

Budapest, 2013. október 2.

Kezdeményező szervezetek:
Föld Színház Műhely
Gazdálkodó Családok Egyesülete
Greenpeace Magyarország Egyesület
Krétakör
Levegő Munkacsport
Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület
Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Népfőiskolai Társaság
Magyar Természetvédők Szövetsége
Szövetség az Élő Tiszáért
Védegylet
Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége
WWF Magyarország
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
twitc
2013. október 18. 07:06
Hol vannak ilyenkor a mocskolódó jobboldali kommentelők? Ehhez nincs hozzáfűzni valójuk? A jobboldali ember elvtelen agresszor, aki minden rendszerben az ágálók oldalán volt, akik most "nagy magyarok" azelőtt keményvonalas komcsik voltak és a multik helyett az imperialistákat tették mindenért felelőssé, annak előtte meg a zsidókat. Ezek az emberek ilyenek és mindg is ilyenek maradnak, saját tehetségtelenségüket és boldogulásuk hiányát mindig másnak tulajdonítják, mindig más a hibás. Ezzel a jelenséggel nincs mit tenni, a probléma csak az ha ők vannak hatalmon, mert akkor a tehetség valamely szitokszóval helyettesítve bűnné válik.
BőröndÖdön
2013. október 17. 19:24
Kishantos is orbanisztán része.....ennyi!!
balint60
2013. október 17. 17:23
Íme az Orbán-rendszer aljasságának újabb példája. Ángyán József által kezdeményezett projekt, amely a német kormány támogatását is élvezi. Kicsinyes bosszúállás az elvei mellett kitartó Ángyánnal szemben, amellyel még a németekkel való újabb konfliktust is felvállalják.
vidorka
2013. október 17. 16:17
Magyarország kormánya jobban teljesít a lopásban is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!