Tényleg oktatófilm

2013. október 28. 07:23

A bajai videó tényleg oktatófilm: a rasszizmus oktatófilmje.

2013. október 28. 07:23
Csermely Péter
MNO

„A megrendezett videó szereplői cigányok. Egytől egyig. És nem azért, hogy a film hiteltelen legyen, hanem azért, hogy hiteles legyen. Mert létezik az a társadalmi előítélet, amely szerint a cigányok némi pénzért és egyéb javakért, esetünkben tűzifáért cserébe minden törvénytelenségre képesek, többek között arra is, hogy eladják a szavazatukat. Erre az előítéletre alapoztak a klip megrendelői és elkészítői, ez volt az a tényező, amely révén a mű sikerét biztosítottnak vélték. Az ügyetlenségeket, amelyek végül lebuktatták őket, akaratukon kívül követték el, de a koncepciójuk és a szereplők kiválogatása csak átgondolt és eltervezett lehetett. Bizonyára vannak cigányok, akiknek a szavazata megvehető, mint ahogy vannak ilyen magyarok, meg még talán svédek is. Szegény ember mindenhol van, és mindenhol vannak annyira szegény emberek, akik kapva kapnak akár egy ilyen lehetőségen is. De a bajai filmen nem pusztán úgy általában szegény emberek szerepeltek, hanem kizárólag cigányok. Éspedig azért, hogy akik majd nagy várakozásokkal megtekintik a művet, elhiggyék, hogy a felvétel eredeti.

Márpedig ez rasszizmus. És az a baloldali kör, amelyik ezt a videót megrendelte, menedzselte, és maréknyi politikai hasznot kívánt kipréselni belőle egy igazságtalan, a cigányokat keményen sújtó előítéletre építkezve, maga is rasszista. A Julius Streicher által szerkesztett náci Der Stürmer pontosan azt tette, amit ők. Streicheréknek nem voltak kamerás mobiljaik, ők csak rajzoltak pénzhegyeken ülő, kampós orrú, pajeszos, kipás, csúnya és kövér zsidókat, amint éppen a gójokat sanyargatják, mégsem vitathatja ép elmével senki, hogy minden egyes rajz maga volt az antiszemitizmus. Gójokat kiforgató zsidók és voksukat fillérekért éppen eladó cigányok, ugyan mi a különbség? Nincs különbség, mert a koncepció ugyanaz: aljas előítéletek meglovagolása és sulykolása, azt a látszatot keltve, hogy amit látunk, az maga a valóság. Úgyhogy a bajai videó tényleg oktatófilm: a rasszizmus oktatófilmje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. október 28. 09:26
Egy ilyen videofelvétel készítése csak a balliberális oldalnak használna. A fogaskerékbe pedig akkor került homokszem, amikor nem vették figyelembe, elfeledkeztek róla, hogy a videofelvételt készítő társaságban van egy személy aki közvetlen a balliberális oldalhoz köthető. Arról már nem is beszélve, hogy ez a személy Kolompár Orbán társaságából lett megválasztva. Emlékezetem szerint az első nyilatkozatok úgy szóltak, hogy a FIDESZ választottja, de másnap kiderült a DK tagja. Továbbá, hogy bizonyíthatóvá válik, hogy a felvétel a választások megtörténte után történt. Amikor ezt észrevették már késő volt nem lehetett mást csinálni, mint ide-oda dobálni a gépszíjat, amely végül mindnyájukat bekapta. Az pedig, hogy köthető vagy nem a rasszizmushoz másodlagos kérdés.
1istvan
2013. október 28. 09:18
Serintem a szavazata megvasarolhato Duma marhasag, kar kovetni a hulye szurkeallomanyt. Mar hogy lehetne a titkos szavazatot, mikor a fluke maganyaban azt ir amit akar. Az is hulye aki ilyen biyonytalan arut meg akar venni. Ha van, vegye.
tevevanegypupu
2013. október 28. 09:01
Dehat mitol rasszista ez a film? Most eltekintve a csalastol..ciganyok beszelgetnek egymassal egy korrupciorol. Hogy lejaratjak magukat es csak ciganyok vannak rajta..Nu..hat elofordult mar ilyemi a vilagtortenelemben nem igaz? Ugy tunik ezek az emberek - fuggetlenul a rassztol - szimplan csak nagyon butak..de nagyonagyonagyonagyonagyon.
nyugalmazott tanár
2013. október 28. 08:33
Egyetértek vele, hogy a cigánysággal szemben kialakult és a baloldalon erőszakkal táplált előítéletre alapoztak a klip megrendelői és elkészítői, ez volt az a tényező, amely révén a mű hitelességét biztosítottnak vélték. Az ügyetlenségeket, amelyek végül lebuktak, akaratukon kívül követték el, de a koncepciójuk és a szereplők kiválogatása csak átgondolt és eltervezett lehetett. Azonban az "ügyetlenség" lebuktatást okozó vonása elsősorban a jobboldali politikusok és szavazók törvénytisztelete, demokráciába vetett bizalma és tisztessége volt. Ugyanis a többség számára teljesen nyilvánvaló, hogy a hamisított álbizonyíték képtelenség, és nem az első olyan eset, amikor a maffiabaloldal az ellenfeleivel szemben bűncselekményekre vetemedik. Annyira nem első eset, hogy kifejezetten ismert jellemzőjük. Amióta Magyarországon felütötte a fejét ez a kór, azóta állandó bevett szokásuk. De ilyen mértékben csak Kún Béláék, majd Rákosiék, Kádárék és most a jogutódaik alkalmazzák ezt az alantas eszközt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!