A bajai szavazatvásárlós videó vajon mi?

2013. október 19. 16:33

A helyes megfejtés kulcsa a videó szereplőinek kezében van, azonban ha meg is szólalnak, akkor sem lesz egyszerű eldönteni, mit lehet elhinni nekik, és mit nem.

2013. október 19. 16:33
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Miért szólítanak valakit Józsinak, ha G. R.-nek hívják? Nem zavaró, ha kamerázzák az embert, miközben éppen szavazatokat vásárol? Miért veszi fel valaki a telefonját, ha az meg sem szólal? Újra és újra megnéztem a hvg.hu tegnap publikált bajai videóját, és egyszerűen nem tudok betelni vele. A videó, akár valódi, akár megrendezett jelenetet láthatunk benne, tökéletes megkoronázása a bajai 32-es szavazókör történetének.

A felvételen látottakkal több orgánum is foglalkozott már. A Magyar Hírlap olcsó választási trükkfilmnek titulálja a felvételt, ami értesüléseik szerint a bajai G. Róbert otthonában készült, amit egy fényképpel is alátámasztanak, ami G. Facebook-oldaláról származik (a Hírlap szerint a videón fel-feltűnő kislány G. gyermeke):

444 és a Cink összeszedte, mi minden szólhat a videó valódisága ellen, illetve mellett, a Hír24 pedig az egyik operatőrét szólaltatta meg, aki elmondta, hogy szerinte miért nem készülhetett rejtett kamerával a felvétel, és miért kellett látnia a beszélgetőknek a készítőt. A 444-nek Gavra Gábor, a videót a YouTube-on közzétevő hvg.hu főszerkesztője is nyilatkozott, azt mondta, tudják, kik szerepelnek a felvételen, de nem akarják kiadni őket.

Egy általunk megkérdezett bajai forrás azt mondta, a helyi cigányok szerint egyedül G. Róbert bajai, a videó többi szereplője más településen él – ha ez valóban így van, akkor nem szavazhattak se Kovács Csabára, se Teket Melindára. És egyébként is: ha G. Róbert otthona a helyszín, akkor az érkezési jelenet még megmagyarázható lenne azzal, hogy az érkező házigazdát várják a többiek, de ebben az esetben biztosan nem mondaná, hogy „azért jöttem hozzátok″, és a végén sem távozna, mert „nem akar tovább zavarni″.

Az is zavarbaejtő, hogy az eredeti hvg.hu-cikk G.R.-ként emlegeti a pénzes embert, a Magyar Hírlap G. Róbertként azonosítja, és bajai forrásunk szerint is így hívják – a felvételen mégis következetesen Józsinak szólítják: „Várjatok egy kicsit, Józsi, miről volna szó?” (0:38-nál), „Józsi, most figyelj ide!″ (1:36-nál). Lehet ugyan egy Róbert nevű embernek Józsi a beceneve, de szokványosnak semmiképpen sem mondanám.

Az eddigi információk alapján okkal lehetnek kételyeink, hogy G. Róbert valóban szavazatokért fizetett a többi szereplőnek. De ha nem ez történt, akkor ki adott megbízást a film elkészítésére? A baloldal, hogy ráégesse a csalás bélyegét a Fideszre? A Fidesz, hogy hiteltelenítse a szavazatvásárlós vádakat? Vagy a szereplők a maguk találták ki, hogy egy kis bevételhez jussanak, akár innen, akár onnan? Hogy került a hvg.hu-hoz? Ők miért döntöttek úgy, hogy publikálják, ráadásul különösebb kételyek megfogalmazása nélkül? Az MSZP, a PM és a DK hogyhogy nem találta gyanúsnak az egészet?

A helyes megfejtés kulcsa a videó szereplőinek kezében van, azonban ha meg is szólalnak, akkor sem lesz egyszerű eldönteni, mit lehet elhinni nekik, és mit nem. Ha valaki 50 ezer forintért eladja a szavazatát, az könnyen lehet, hogy 100 ezer forintért vállalja, hogy szerepeljen egy ilyen felvételen. Aki 100 ezer forintért vállalja a szereplést, az 500 ezer forintért megesküszik rá, hogy személyesen Orbán/Bajnai/Kubatov/Gyurcsány kérésére készült a videó. És lehet, hogy végül a kommentelőnek lesz igaza, és muslicadrónnal vették fel az egészet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. október 20. 22:31
Óriási veszélyt jelentenek ezek a manipulatív videók. Ráadásul nem ez az első, és vannak hasonlóak, sőt messze jobb minőségű hamisítványok! Tudomásul kellene venni, hogy egy videófelvétel, egy hangfelvétel, vagy egy nyomtatott dokumentum is hamisítható a mai technikával. Ez nem bizonyít semmit, legfeljebb bemocskolásra alkalmas. Ha valakinek "csak" egy kép, dokumentum kópia, vagy hangfelvétel a bizonyítéka, és nincs mellette semmi, azt ne hozhassa nyilvánosságra. Ha ezt ráadásul rosszindulatú módon megteszi, akkor nagyon keményen meg kell büntetni. Lehet ezt következmények nélkül csinálni? Miért? Legyen keményen következménye az ilyen manipulációnak!
kálmi
2013. október 20. 19:11
Azért én megbokáztatnám a hvg-s újságírót Gavra Gábort is, aki eleve úgy hozta a cikket, hogy ez egy választási csalás megdönthetetlen bizonyítéka. Semmi kétséget nem hagyott. Mitől volt olyan biztos ez a pali az állításában? "Az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért szerint csalt a Fidesz Baján. Mesterházy Attila szerint Európában példátlan, hogy egy kormánypárt erre vetemedjen,azt mondta ismételjék meg a választás Baján." Ezt ki kell nyomozni és példásan megbüntetni a résztvevőket!
zenebono
2013. október 20. 18:25
http://index.hu/belfold/2013/10/20/a_bajai_botranyvideok_foszereploi_ismerik_egymast/ index.hu Szóval az MSZP rendelte.....
Jancsipapa
2013. október 20. 15:09
Miért fizetnének ilyen megbízhatatlan,alja népségnek ,amikor simán verik ezt a végletekig lerobbant,hitelét vesztett,ostoba ellenzéket . ( Pedig nem a kedvenceim... )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!