Sok csapadékkal, szépen indult év az idei. A nyár aztán hozott egy-két meglepetést. Látszólag a szárazság miatt nem volt betegség, de néhány fajtát (burgundi fajtákat, elsősorban a chardonnayt) elkapott a lisztharmat. A lombozaton nem is lehetett észrevenni a jeleket, de a másodtermésen rajta volt a fertőzés, így ha valaki nem volt résen júliusban, úgy a növényvédelem hiányában augusztusra a szőlőben aktív lisztharmat lett. Az erős napsugárzás miatt a fürtöket nem leveleztük ki (napégés elkerülése miatt), de a szárazság ellenére a dús lombozatban a hajnali mikroklíma miatt könnyen előjött a lisztharmat.
Mindezek ellenére én egy nagyon jó évjáratra számítok, a mostani csapadék és kellemesebb idő még pont jó a szőlőnek. Nem számítok korai szüretre, mi a pezsgőalapot (chardonnay) most e hétvégén szedtük. Valószínű a szürkebaráttal és a sauvignon blanc-nal folytatjuk körülbelül egy hét kihagyással. Érik a szőlő, szépek a savak még, mennyiségileg valószínű kevesebb lesz ebben az évben is, hasonlóan a 2011-es és 2012-es évjárathoz.
Idén a boroknál a szép illatokra, harmonikus alkohol-sav egyensúlyra koncentrálunk, ezt a szüreti ideális időpont kiválasztással és a korrekt pincemunkával igyekszünk maximalizálni. Fiam pezsgőkészítésből írja idén a diplomamunkáját a Corvinuson, úgyhogy a pezsgőre még nagyobb hangsúlyt fektetünk (hisz Etyeken vagyunk). Ez a negyedik pezsgős évjáratunk, nagy fejlődést remélek ezen a területen is.