Közhangulat és populizmus

2013. szeptember 21. 18:26

A magukat populistának nevezők ugyanis úgy érvelnek, antidemokratikus, ha a politikai elitek nem a választóik akaratát érvényesítik.

2013. szeptember 21. 18:26
Ravasz Ábel
Új Szó

„Obama elnök az elmúlt hetekben azzal szembesült, hogy bár ő maga a beavatkozás pártjára állt, többször nyilvánosan fel is szólalt a kérdésben, de a közvéleményt nem tudta a maga oldalára állítani. Az utóbbi hetekben nem hogy növekedett, hanem csökkent a katonai beavatkozást támogatók száma, most valahol 20–30 százalék környékén lehet az arányuk. Eközben a Putyin-féle ellenőrzési terv támogatottsága megközelíti a 80 százalékot.

Obama azonban nem adta meg magát könnyen. A napokban többször is kijelentette, tisztában van a közvélemény alakulásával, de szeretné elmondani saját érveit, és azt, hogy miért gondolja helyesnek a saját álláspontját. »Biztos vagyok benne, hogy a választók is azt szeretnék, ha a legjobb belátásom szerint járnék el. Ezért választottak meg« – nyilatkozta Obama.

Az elnök ezen kijelentését azonban heves bírálatok érték. A magukat populistának nevezők ugyanis úgy érvelnek, antidemokratikus, ha a politikai elitek nem a választóik akaratát érvényesítik. Szíria ügye azért jó ennek megvitatására, mert itt az amerikai közvélekedés tényleg egyértelműen meghatározható. A populisták élére Frank Newport, a Gallup közvéleménykutató-ügynökség nagy tekintélyű vezetője állt, aki cikkében éles hangon kritizálta Obama politikai filozófiáját, mondván, a választók jobbat érdemelnek az olyan vezetőknél, akik azt hiszik, hogy többet tudnak a népnél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andre
2013. szeptember 22. 06:00
Az igazi populista az ellensegkepet erositi allandoan fel,artatlanna avatja a balga NEPET es szabi-harcosnak is magasztalja FOL!! ...(es felelotlenne is teszi ezaltal)..FUT-FAT igergett(egy jo nagy csomo felesleges BALHET kiprovokalva!!) PERSZE igeretei FELET se tudja betartani...PERSZE JOT is akar a joember!!-meg a HATALMAT is kivanja bebetonozni!!!.DE egyeduli EHIVATOTTNAK erzi magat../Alapjaban alszent es szinte semmibe se-veszi a NEPET(aki valasztotta!!!) ---OBAMA tavolro sem ilyen,es a USA politikai renszere teljesen megkoti a kezet...(+ nem akar ELODJEHEZ hasonloan viselkedni). A HELYI Bonapartek maskepp elik, eltetik meg a politikat!!!(ezert idonkent jol pofara esnek....)
Soma
2013. szeptember 21. 22:58
Dupla zsinórja van a bábnak?
GV0917
2013. szeptember 21. 20:00
Mi az igaz? A bölcs uralkodó tapasztalata? (mert nagyon ritka az, hogy valamelyik President saját kútfejét használja-mint volt ez a "boldog függetlenségi és polgárháborús időkben.") Ma már az elnoki tanácsadók azok, akik osztják az "észt" A nép -"popoulo" sem hülye!Jelen esetben a "független hatalmi ág" a sajtó egyik mogulja osztja az észt!
Senye Péter
2013. szeptember 21. 19:17
Hogy is mondta Feuchtwanger: 'A történelem egy értelmes kisebbség küzdelme a többség ellen.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!