Schmittpálizmus az iskolaigazgatói pályázatokban

2013. szeptember 05. 19:22

Az elmúlt években beadott iskolaigazgatói pályázatok nyerteseinek nagy része feltűnően hasonlóan gondolkodik arról, hogy hogyan érdemes vezetni egy iskolát.

2013. szeptember 05. 19:22
Kálmán Mihály, Prinz Dániel, Hava Nikita
Átlátszó oktatás

Eredetileg az volt a célunk, hogy egy emailben érkezett tipp alapján egy konkrét plágiumgyanús pályázatról írjunk, hasonlóan a Kölcseys és pilisi anyagainkhoz. De amikor elkezdtük átnézni a pályázatot, rájöttünk, hogy az idén és az elmúlt 2-3 évben nyertes igazgatójelöltek pályázatai jelentős részben egymást ismétlik. Posztunkban bemutatjuk, hogy nem csak egyes mondatok, de akár több egymást követő bekezdés is szó szerint megtalálható legalább 8-10 pályamunkában.

Nem biztos, hogy minden olyan pályázatot megtaláltunk, ami ezzel a törzsanyaggal operál, mert sokat nyilván nem is töltöttek fel az internetre vagy legalábbis nem kereshető formátumban. Mindenesetre az, hogy néhány órai munkával ilyen sokat találtunk, jól mutatja a jelenség elterjedtségét. Ráadásul a másolt mondatok között nem csak Eötvös-idézetek és általánosságok találhatóak, de olyan intézményspecifikusnak hangzó mondatok is, mint például »Könyvtáros kolléganőnk barátságos környezetet alakított ki iskolánk könyvtárában«.

A Kölcsey gimis sztorink után az RTL Híradó megkereste Navrasics Endrét, hogy megkérdezze tőle hogyan érinti őt, hogy lemásolták a pályázatát és mennyi ideig készült a munkája. Navrasics persze azt mondta, hogy nagyon sokat dolgozott a pályázatán és nagyon meglepte, hogy az ő munkáját másolták le. Most egy nagyon egyszerűen módszertannal megvizsgáltuk Navrasics pályázatát, egyes mondatokra gugliztunk rá, és nagyon meglepő eredménnyel találkoztunk.

Nem csak a Kölcseys igazgatójelölt másolta le Navrasics pályázatát, hanem egészen sok követője akadt a pályázatírónak. Sőt, valószínűleg nem Navrasics pályázata volt mindegyikük számára a kiindulási alap, az Urtext. Ahogy alább szemléltetjük, több olyan igazgatói pályázatot találtunk, amik még Navrasicsé előtt készültek pl. Kárpáti Éva 2010-es pályázatának a 36. oldala nagyban megegyezik Navrasics 2011-es és 2012-es pályázatának a 40. illetve a 42. oldalával. Még keressük a választ arra, hogy mi lehetett a törzsanyag, miként válhatott ennyire népszerűvé az igazgatójelöltek körében, hogy ezek miért döntöttek úgy, hogy egyazon törzsanyagból másolnak ki részleteket a pályázatukba, és miért terjedt el ennyire ez a gyakorlat különösen 2010 után.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. szeptember 06. 08:47
Cégek foglalkoznak pályázatkészítéssel,nyilván minden igazgató ugyanazon cégnél dolgoztatott, és a cég mindenkinek ugyanazt a szöveget küldte. Hibás volt az áru, akár a devizakölcsön. Méltatlan a jelenséget Schmitt Pálról elnevezni, tessék az elvtársak diplomáját vizsgálni, jóval Scmitt előtt is divatban volt e módszer, olyanok alkalmazták tömegével, akik nem dicsőséget szereztek, hanem kárt okoztak az országnak.
szabadhajdu
2013. szeptember 05. 20:42
Libsikék lehet pihenni. Ugye jobb volt a magyarbálinti őskáosz meg a kakaó biztos kütyü?
pikkpakk
2013. szeptember 05. 19:41
most mi a gond a trafikosokat is egy egész más rendszer alapján választották ki nem ? ahohy hoffman úrhölgy is csak úgy lehetett iskolaigazgató ,h pelépet az emeszempébe így a maiak is a kádár rendszer hű örökösei és követői ..lásd obánkedves vezetőt...
micream
2013. szeptember 05. 19:32
és ezek fogirányítani a magyar fiatalok oktatását és nevelését. de mire lehet számítani egy olyan országban ahol még a köztársasági elnököt is mentegetik, amikor kiderül róla, hogy csalt. igazi polgári erkölcs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!