Jön a hiány

2013. szeptember 23. 08:52

Szabadpiac nélkül nincs demokrácia, igaz, a hatalom, ha teheti, szívesen nélkülözi is.

2013. szeptember 23. 08:52
Friss Róbert
NOL

Kornai Jánostól 1980 óta tudhatjuk, hogy az államosítás egyenes következménye a hiány. A »létező szocializmus« központi tervgazdálkodásában akkor és ott kezdett enyhülni az árucikkek és a szolgáltatások hiátusa, amikor és ahová beengedték a piacnak legalább a halvány mását.

Akkor a piac harapdált ki mind nagyobb darabokat a tunyán elhájasodott népgazdaság testéből, ma ennek a fordítottja látható: az orbáni etatizmus zabálja fel mind féktelenebbül a szabadpiacot. Most is ellátási zavarok várhatók. (...)

Lehet persze mindent államosítani, »közösségi tulajdonba« venni az egész országot, amint tették a kommunisták, akik most is ott lapulnak minden útkátyúzásnál. Jöhet vissza a központilag 3,60-as kenyér, szinte ingyen háztartási energia, ingyenes tankönyv, oktatás, egészségügy. Amikor az állam egyedül osztja el a nemzeti jövedelmet, adja ingyen, amit ingyen ad, mindig valami másnak a rovására. És akkor hiány lesz mindenből. Leginkább polgári szabadságból. Mert szabadpiac nélkül nincs demokrácia, igaz, a hatalom, ha teheti, szívesen nélkülözi is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neven
2013. szeptember 23. 11:51
NOL-ból is csak a baromság jön elő!
Alarik
2013. szeptember 23. 11:16
Friss et. mai demokrácia-féltését szemrevételezettük fent, kedves olvasóink. Feladatát letudta, készül a holnapira.
Caipirinha
2013. szeptember 23. 09:53
Ül az egyszeri fogyasztó a szapadpiacon és áramszámlája felett mereng.Az is eszébe jut,hogy már a második tv-jét vitte sírba egy drasztikus áramkimaradás,nosza ,verseny van ,váltsunk szolgáltatót.Ehhez max.200 kilométerrel kell arrébb költöznie. A gázszámla értelmezéséhez szakértőt fogadott,de az is megakadt a végén,mikor a fogyasztást beszorozták az ú.n. "Döbrögi-faktorral". Itt is váltana,hátha,csak akkor még távolabb kéne költöznie,akár a kommunális szolgáltató esetében. A drótos internet és a kábeltv egyszerűbb,itt szerencsés esetben legfeljebb egy kerülettel kell arrébb települni ,de maradhat Budapesten. Akkor ez most a piac,halovány mása,vagy területi monopólium?
marko11
2013. szeptember 23. 09:19
Szabadpiac azt jelenti a világgazdaságban, hogy néhány, óriásra nőtt cégnek mindent szabad. Demokrácia meg annyira van a világban, mint "szabad" piac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!