Megérteni az István, a királyt

2013. augusztus 21. 19:01

Alföldi torokszorító, gyomorszájon vágó jeleneteket rendezett, és olyat hozott ki ebből a rockoperából, amiről talán senki sem tudta, hogy benne van.

2013. augusztus 21. 19:01
mesmerized
Kultúrgengszterek

„Hosszasan beszélhetünk tehát arról, hogyan alakították szerepüket a színészek, a legnagyobb érdem mégis a rendezőé, Alföldi Róberté, aki színpadra lépve az este legnagyobb, álló tapsos ovációját zsebelhette be. Torokszorító, gyomorszájon vágó jeleneteket rendezett, és olyat hozott ki ebből a rockoperából, amiről talán senki sem tudta, hogy benne van. Számomra két nagyon megrázó pillanata volt az előadásnak (volt több is, de ezeket emelném ki). Ez egyik, amikor a pogány magyarok leverése után, a kereszténység térnyerésével a kereszteket vivő csuhás alakok egyszer csak elhagyták a színpadot, és az első sor elé beállva mintegy őrként tornyosultak fölénk. Fullasztóvá vált a légkör, hirtelen részesei lettünk az eseményeknek. Belekóstolhattunk milyen az, amikor sötét árnyak őrködnek felettünk, s a szabadság még csak hírből sem ismert. Ijesztő élmény volt, s egyben valahol mélyen ismerős... Végül pedig a zárójelenet. A vasszerkezetből koronát formázó díszletbe beszorították a magyarokat, István megkoronázva, megsemmisülve behátrált, majd rájuk zárult az ajtó, mint egy börtöncella rácsa. Sok minden átfutott az agyamon. S miközben csend lett, s a magyarok a rácsokra mászva próbáltak szabadulni, megszólalt a himnusz. Finoman, halkan. István egyedül, szomorúan kezdte énekelni. Ilyen még nem volt. Megrázott, hogy csak a frissen megkoronázott király szájából hallom az oly ismerős sorokat, amik ezek után a helyükre kerültek. A himnusz is olyan, mint az István, a király. Mindenki ismeri, de megérteni más. Megérteni katartikus volt. Talán erre lenne szüksége minden magyar embernek: szembenézni azzal, mi a múlt, mi a jelenlegi helyzet, s ezután tervezni a jövőt. Másként örökre a saját elképzelt nagyságunk foglyai maradunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. augusztus 24. 17:04
Most meddig kell ezt csócsálni? Akit érdekel megnézi és kész.
kuwiq
2013. augusztus 22. 18:57
Na, most megvan neki a következő koncepciója. A dopeman meg a kamu roland hiányzik még, de úgy érzem, már nem sokáig.
Oscar Rionavelli
2013. augusztus 22. 18:57
Tulajdonképpen igaza van a szerzőnek. Alföldi tényleg olyat hozott ki ebből az izéből, amit más nem hozott volna ki. Más kérdés, hogy ezt előnyére, vagy hártányára értékeljük. Egyébként szerintem Koppányt Szecsődi Karinak kellett volna játszania, Istvánt pedig egy négernek, mondjuk Kálid artúrnak. Na, az már ütött volna. A magyar népet pedig csíkos pizsiben szögesdrótok között kellett volna ábrázolni, és mindenkinek egy sortalanság lett volna a kezében.
Öreg
2013. augusztus 22. 18:56
Amikor Petőfit Szibériában "megtalálták" úgy éreztem, valamit elvettek tőlem. A Tv-ben néztem a szeggedi előadást és most is úgy érzem, valamit elvettek tőlem. Sajnálom Szörényit, mert a ligeti ősbemutató relativizálása zajlik. Lelke rajta. Alföldi ? A sajthoz jutott a róka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!