Az alapjövedelem bevezetésével miért dőlne a baloldal a kardjába?

2013. augusztus 20. 09:30

Számunkra fontos, hogy a projekt igazi üzenetét ne járassák le a politikai verseny médiacsatájában.

2013. augusztus 20. 09:30
Kalózpárt
Kalózpárt

»Mi eszméket szeretnénk terjeszteni, és ha ezeket más pártok átveszik, annál jobb, és ha a programunkat is mind átveszik, akkor megszűnünk létezni…«, hangzott el ez a mondat a Kalózpárt alapítógyűlésén 2012-en.

Úgy tünik, hogy mára az egy fészekbe összezsugorodot magyar politikai baloldal megértett valamit a »copy and paste« technikából, mert a Kalózpárt programjából részeket átvennének. Az Alapjövedelem Európai Polgári Kezdeményezés támogatásáról van szó.

Nyugodtan másoljanak, ezzel nincs is problémánk, ha ezt nem csupán a szavazatmaximalizásuk érdekében teszik. Ezért hivatalosan is felszóllítjuk őket, hogy ne csak szűk körben beszéljenek róla, hanem csatlakozzanak is tömegesen az aláírásgyűjtéshez! Számunkra fontos, hogy a projekt igazi üzenetét ne járassák le a politikai verseny médiacsatájában. Szerintünk kevesen érzékelik, vagy nem is akarják érzékelni, hogy ennek milyen mélyreható, pozitív társadalmi következményei lennének. Ezért ezennel szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a projek baloldali jellegén túl ez egy társadalommegújító kezdeményezés.

A kezdeményezés igazi következményeivel nem számolnak azok, akik a politikai baloldal fogalmát az osztályharcban definiálják. Ennek a projektnek a megvalósítása – ha nem élnek vele vissza -, pontosan a hagyományos értelemben vett politikai baloldal további erodálódását fogja okozni, mert megszüntetné ennek önmeghatározását, a munkahelyért folytatott harc ideológiát. Ezért az alapjövedelem nem baloldali populizmus, hanem egy eszköz a munka fogalmának újragondolásában, amelynek nem a profit, hanem az ember a központi eleme.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2013. augusztus 21. 00:35
Úgy lehet megváltoztatni/kijavítani bármit, hogy előtte megértjük, hogy hol a hiba. Amikor megértjük a hiba okát, akkor előbb utóbb kiderül a kijavítására a módszer is. - Azt állítom a kutatásaim alapján, hogy az új közfinanszírozási módszer a következő lehet: egy új, korszerű közelszámolási, újraelosztási, értékvisszaosztó, egyenértékes közrészesedési fizetőeszköz bevezetése a modus vivendi. Mindez érdeksérelmek nélkül lehetséges. - Értelmesen és a társadalmi igazságosságnak legalább alapszinten megfeleltetve előrelépni. https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem
asi
2013. augusztus 21. 00:27
Ok-okozat Akik először hallanak az alapjövedelemről, azok a legtöbbször ekként tévesztik meg magukat: "Ki fog dolgozni?" Miközben éppen hogy az a valószínűsíthető, hogy még többen dolgoznak majd mint manapság, mivelhogy és egyrészt érdemes lesz dolgozni, másrészt, meg a több ember (nagyobb kereslet) kiszolgálásához magától értetődően sokkal több ember szükséges. - Vagyis, az alapjövedelem bevezetésének a valószínűsíthető következménye a legalább 1 millió új munkahely létrejötte. A Homo sapiens képes az ésszerűsítésre, korszerűsítésre. Gazdálkodj okosan állam! Heuréka projekt Félreérthetetlen tény összefüggés az, hogy minden ember alapvető joga az emberhez méltó élet! Vagyis még logikailag is adja magát az, hogy az Általános Alapvető Jövedelem társadalmi intézményének bevezetése az egyértelmű krízis felszámolás. Ami minden kétséget kizáróan történelmi igazság tett! És ráadásul úgy lehetséges megoldani a stabil finanszírozását – effektív pénz nélkül, - vagyis a mai forrásképzési metódusoktól eltérően keletkeztetve, - hogy az Általános Alapvető Jövedelem, mint egy társadalmilag képzett (viszont)biztosítás: nem terhelné meg a költségvetést, - mivel egy költségvetésen kívüli önálló tételként szerepelne. - Adja is magát az, hogy a versenyszférát és a szociális vonatkozásokat ne kezeljék egy kalap alatt. Értsék meg, hogy csak az a járható út, amelyik helyzetbe hozza a társadalom egészét! És mindehhez, egy népi kezdeményezés, egy Új Közmegegyezéses közös döntés, részletek közös kidolgozása, és a digitalizáció vívmányainak az alkalmazása szükséges. - Magyarul haladni kell a korral. Fölfedezni a lehetségest. Megértve a még ismeretlent. https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem
asi
2013. augusztus 20. 20:43
"A világ egyik legnagyobb bankjának a főközgazdásza, Klaus Wellershoff szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bizony működhet. Az emberek feltétel nélküli támogatása nem megvalósíthatatlan, sőt, hosszú távon is működőképes dolog." https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem Egyetemes alapjövedelem - havi fix. 5.835 ember kedveli · 907 ember beszél erről
asi
2013. augusztus 20. 19:29
"Az alapjövedelem egyszerű, igazságos és hatásos. Egyetlen akadálya a gondolkodásmód; az irigység kultúrája. A mai működésképtelen rendszer alternatívája az alapjövedelem társadalma, egy hosszú idő alatt alaposan átgondolt, forradalom nélküli társadalmi változás útja. Nem adomány, alapvető jog; a közösségi érzés megvalósulása, méghozzá úgy, hogy élni hagyja az egyént. Az ingyenesség kultúrája."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!