Arab tavasz – egy illúzió vége

2013. augusztus 29. 15:16

Az amerikaiak Szíriában is erőltetett demokrácia-exportja épp annyira lehet sikeres, mintha valaki Szaúd-Arábiában akarna homokot eladni.

2013. augusztus 29. 15:16
Jurenkó Ferenc
Jobbegyenes

„Száz évvel az I. Világháború kitörése után ma a világ Balkánja a Közel-Kelet. Különböző érdekek mentén, ezen a valójában nem túlságosan jelentős területen feszülnek most egymásnak a világhatalmak. Ez pedig csak fokozza a kialakult konfliktusokat. Az amerikaiak Szíriában is erőltetett demokrácia-exportja épp annyira lehet sikeres, mintha valaki Szaúd-Arábiában akarna homokot eladni.

Irak és Afganisztán példájából tanulva a Nyugatnak végre be kellene látnia, hogy bizonyos országokra egyszerűen nem lehet ráerőltetni a demokráciát. Azért nem, mert az ott élők többsége egyszerűen nem érti annak lényegét, így pedig képtelenek magukévá tenni azt. Nyugati szemmel nézve szinte hihetetlen, de ettől még igaz: arra, amit mi szabadságnak hívunk, tulajdonképpen nem is vágynak. A jogállamiság, az emberi jogok, vagy a szólásszabadság számunkra evidens értékei ezekben az országokban egy hártyajég vékonyságú értelmiségi elit fétisei csupán.

Bármennyire is szörnyű kimondani: az évek távlatából már jól látszik. hogy az arab tavasz országaiban élőknek jobb sorsuk volt, míg korrupt diktátorok uralkodtak felettük. Kezükbe vehették ugyan saját sorsuk irányítását, de ezzel láthatóan nem tudtak mit kezdeni. Ennek a kudarcnak az árát pedig az óriási menekültáradat miatt részben Európa fizeti majd meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nosam
2013. augusztus 29. 15:59
"Bármennyire is szörnyű kimondani: az évek távlatából már jól látszik. hogy az arab tavasz országaiban élőknek jobb sorsuk volt, míg korrupt diktátorok uralkodtak felettük. " Még ekkora faszságot. Annyira jó volt sorsuk, hogy fellázadtak a diktátor ellen. Az más kérdés, hogy utána sem jött a megváltás. De nem is engedhetik a rabszolgaságra ítélt népeknek, hogy lázadás után helyrejöjjön az élet, hát akkor azt látva mindenhol fellázadnának.
egysegelem
2013. augusztus 29. 15:45
"Bármennyire is szörnyű kimondani: az évek távlatából már jól látszik. hogy az arab tavasz országaiban élőknek jobb sorsuk volt, míg korrupt diktátorok uralkodtak felettük. Kezükbe vehették ugyan saját sorsuk irányítását, de ezzel láthatóan nem tudtak mit kezdeni. Ennek a kudarcnak az árát pedig az óriási menekültáradat miatt részben Európa fizeti majd meg." Ez Mora es a Kadar rendszerre is igaz kell legyen akkor. Mo is sajat kezebe vette sorsat, nem tudott elni vele, sosem volt olyan szegenyseg Kadar alatt mint ma, es akinek nem tetszik a rendszer szazezer szamra menekul az orszagbol. Mi a kulonbseg?
luga
2013. augusztus 29. 15:37
Remélem, nem gondolod komolyan, hogy bárki is a "demokráciát" szeretné oda, vagy bárhová vinni. Sőt, vinni nem, csak hozni akar a megszállt országokból.
Netuddgi
2013. augusztus 29. 15:35
"Ennek a kudarcnak az árát pedig az óriási menekültáradat miatt részben Európa fizeti majd meg." Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez volt az egyik cél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!