Dr. Tény elemez

2013. augusztus 28. 08:46

Dr. Tény legújabb elemzésével ismét letette a névjegyét a nagyon-rafináltnak-gondolt-politikai-adatvizualizációs mezőnyben.

2013. augusztus 28. 08:46
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Dr. Tény legújabb elemzésével ismét letette a névjegyét a nagyon-rafináltnak-gondolt-politikai-adatvizualizációs mezőnyben:

dr_teny_munkanelkuliseg_2010_2013_orban_bajnai.png

A nagyon kicsi vs. nagyon nagy oszlopdiagramok előállítását mindig megkönnyíti, ha nem a 0-nál, hanem más értéknél kezdődnek az oszlopok, de 445 ezres és 483 ezres (tehát 10 százaléknál kisebb mértékben eltérő) értékek esetén 440 ezres nullpontot választani különösen bátor megoldás. Önmagában azonban még ez is kevés volt a kívánatos infógrafika előállításához: a munkanélküliség szezonális sajátosságait is segítségül kellett hívni, a 2010. március-májusi időszak mellé 2013. május-júliusi adatokat tenni. Ha mindkét évből a március-májusi adatokat vetjük össze, akkor 483:461-es arányt kapunk, ha a május-júliusit, akkor 467:445-öst, azaz tovább csökken a különbség (és akkor a közmunkások számának expanziójával még egyáltalán nem foglalkoztunk).

Hogy azonos negyedévet azonos negyedévvel illendő összemérni, az – korábbi ábrái alapján – Dr. Tény számára sem lehet újdonság, két korábbi grafikáján még maga is így járt el, csak a bázisértékkel manipulálva az oszlopméreteket:

dr_teny_foglalkoztatottsag_2010_2013_orban_bajnai.png

dr_teny_foglalkoztatott_nok_2010_2013_orban_bajnai.png

Ha más, a kérdéses – ugyancsak rázós – időszakban IMF-segítségre szoruló országokkal (Görögországgal vagy Portugáliával) vetjük össze a munkanélküliségi számainkat, akkor manipulálatlan adatok esetén sem kellene szégyenkezni a hazai mutatókkal, de Dr. Ténynek a tisztes helytállás nem elég. Nagy Győzelem kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2013. augusztus 28. 14:29
Az a 440 000 ezertől induló grafika tényleg mókás. :D
mustarharmas
2013. augusztus 28. 12:00
A drteny által leírt adatok igazak. Hogy kicsit sminkeli a dolgot, hogy Orbánék vizuálisan jobban jöjjenek ki a dologból? Na istenem, ilyen a marketing természete. Nem értem Balogh izzó fellángolását. Gondolom, hogy valami fidesz közeli lap ez a drteny, de ettől még igaza van. Akkor kellett volna Baloghnak megírnia ezt a szösszenetet, ha a tényállítás hamis. Itt erről nincs szó.
Hogyisvan
2013. augusztus 28. 11:01
..olyan szépen halad az ország, hogy pár év múlva már a foglalkoztatottak legnagyobb részét a közmunkások és köztisztviselők fogják jelenteni.. ...egyébként a kaptialzmusban nem a magánszektornak kellene fejlődnie? Jó, hol van itt a kapitalizmus! Talán összekeverem a feudalizmussal (szocializmussal)!
fehereszter001
2013. augusztus 28. 10:42
Semmi baj sincsen ezzel az elemzéssel. Tény és való, bárki bármit mondd, hogy az elmúlt években sokkal jobban teljesít Magyarország mint előtte...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!