Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Nyugalom, nincs minden veszve!

2013. július 30. 08:16

Két kiút van: vagy még több pénzt pumpálva a magyar fociba valódi fejlődést elérni, vagy az utánpótlásra ráfeküdni.

2013. július 30. 08:16
Weszprémy Gábor
Campusonline

„Sokaknak fáj, hogy rengeteg a külföldi a magyar bajnokság élvonalában, kevés a magyar tehetség. Egyrészt a nagyon nagy tehetségeket elviszik hamar külföldre, ahol vagy beváltják az ígéretet (pl. Bogdán Ádám), vagy örök ígéretként arra kárhoztatnak, hogy a külföldi nem első osztályokban kapjon néha bizonyítási lehetőséget (pl. Filkor Attila), esetleg a külföldi nem első osztályok és honi futball között evickélve végre megtörténjen az áttörés (pl. Simon Ádám). Másrészt az itthon maradt fiatal és tehetséges labdarúgó drágább, mint egy legalább azonos képességű, szabadon igazolható, akár nyugati futballista, hiszen érte nem kell egy klubcsapatnak fizetni, csak a fizetése terheli a büdzsét, míg a legtöbb talentum több évre kötelezi el magát nevelőegyesületéhez. Harmadrészt hazavásárolni a kint már befutottakat szinte lehetetlen: állítólag Vass Ádám, aki éppen Kolozsvárott lett létszámon felüli, magasabb fizetést kér, mint a Ferencvárosba érkező holland idegenlégiósok, Huszti pedig kerek perec kijelentette, hogy nem hajlandó hazajönni (érdekesség: két olyan, egyébként nemzetközi szinten mérve is jó labdarúgóról van szó, akik éppen »rosszban vannak« a magyar labdarúgás atyaúristeneivel – ez is elgondolkodtató). Márpedig lássuk be, mostanság egyre ritkábban érkeznek tucatjátékosok Magyarországra (Diósgyőr spanyol különítménye, Ferencváros nyugatosai, Honvéd projektje stb.).

Tehát két kiút van. Vagy még több pénzt pumpálva a magyar fociba valódi fejlődést elérni (amit egyébként az Orbán-kormány csinál, más kérdés, hogy egyesek szerint rosszkor és rossz helyen – Felcsút?), amivel csábító lehet már nyugaton befutott éljátékosoknak ide jönni (ciprusi példa). Vagy az utánpótlásra ráfeküdni (holland út).

Azonban mindenekelőtt be kell látni, hogy a magyar szakemberek többsége alkalmatlan a honi foci felvirágoztatásához. Persze vannak reményt keltő szakértők, de fájó, hogy elsősorban a külföldi mesterembert alkalmazó klubok fejlődnek látványosan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgy
2013. július 30. 11:34
Nem kellenek akadémiák! Tömegsport kell! Iskolai területi bajnokségok, középiskolai bajnokságok, területiek és országosak. Vissza kell állitani a kluncsapatok ificsapatait, kötelező jelleggel, valaha a Fradinak volt kb 10 utánpotlásjellegü csapata... Ha az megyeiek ,az NBIII, NBII, NB1 ismét elinditaná a kolyök, az ifi a serdülő korosztályait nem lenne probléma az utánpótlással. Az akadémiai rendszer marhaság, csak annak a néhány alkalmazottnak, akik fizetést kapnak. A gyerekek kiválasztása 14 éves korban nem sokat mond, korábban kiválasztva pedig még nagyobb a hibalehetőség, nem beszélve a protekciósokról... A lényeg, mekkora a merités és van-e motiváció. Mindkét paraméter csapnivaló az akadémiai rendszerben: kevés cyerekkel foglalkoznak és azokat is kiégetik a napi többszöri edzéssel.
OberEnnsinnen
2013. július 30. 10:29
"mindenekelőtt be kell látni, hogy a magyar szakemberek többsége alkalmatlan a honi foci felvirágoztatásához." Csak a magyar futballban dolgozók, csak azokat ne látnánk. Hisz ők az igazságot már azelőtt elvesztették, mielőtt megismerhették volna. Azaz: álnokságban, hazugságban, hitványságban élnek. Ez mind-mind a "génkezelt" vörös nevelés eredménye. Tisztelet a kivételnek. Első lépésként a 60-70-es években kezdődő, s máig uralkodó liberális-vörös beütést kell eltüntetni a magyar futballból. Akik a helyükbe lépnek, elég, ha emberségből tudják a leckét. Amíg ez nincs meg, kizárt, egyszerűen lehetetlen előrelépni.
Rabonban
2013. július 30. 10:18
Bundesligában tapasztalatot nyert német szakemberek kellenének a klubok és utánpótlásiskolák élére. Inkább értük kellene pénzt kiadni, mint nevenincs, botlábú külföldi játékosokra.Meg kellene végre tanítani a fiúkat passzolni, szerelni, fejelni, kapura rúgni,futballistaként gondolkodni, és mindenekelőtt küzdeni.Szóval nagyjából mindenre.
pedroamigo
2013. július 30. 10:04
Sztem pumpáljunk bele még több pénzt. Inkább a fociba öljük, mint oktatásba hiszen mindenki magának tanul de senki sem magának focizik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!