Szigorú, de buta

2013. július 06. 09:27

Ezzel a szabályozással mindenki csak rosszul járhat.

2013. július 06. 09:27
Lencsés Károly
NOL

„A marihuána fogyasztása még néhány közvetlenül közeli államban is csupán szabálysértés, nálunk viszont tovább keményít a hatalom: a civilizált világ egyik legszigorúbb drogtörvénye lépett hatályba a hónap elején. (...)


Tehát elég azt a cigarettát egy szippantásra másnak átengedni, és ez máris kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést jelenthet. Márpedig ez a gesztus egy házibulin korántsem ritkaság. A kábítószer-fogyasztás legenyhébb formája sem helyeselhető, de azért ilyesmiért börtönbe menni túlzás. Több mint bűn, durva hiba, hiszen törvénytisztelő, adott esetben remekül tanuló fiatalok sorsát törhetik meg így. Mindezt azért, mert a hatalom a megelőzés, az ártalmak csökkentése helyett a büntetéstől vár megoldást. Akkor is, ha nyilván ismerik a kriminológiai közhelyt: nem a büntetés súlya, hanem annak elkerülhetetlensége tart vissza az elkövetéstől. (...)

Kérdéses, hogy mit kezd ezzel a szabályozással a rendőrség, az ügyészség és a bíróság. Az sem igazán szerencsés, hogy száz tő cannabiscserje termesztéséért életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak, de hogy felelőtlen vagy csak kíváncsi kölykök – és nem kölykök – százezreit fenyegessék elzárással, az horror.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. július 07. 00:12
Törvénytisztelő fiatalok nem kábítószereznek. Fából vaskarika, mint a KRESZT betartó ittas gyorshajtó. Nagyon helyes és dicséretes (lenne) a kábítószer fogyasztás büntetése. Értelmetlen a kábítószer termelést és kereskedelmet büntetni, ha a fogyasztás meg gyakorlatilag legális, bocsánatos bűn.
Cafka Margit
2013. július 06. 13:53
Lencsés Károly nem csak buta, de még tájékozatlan is! Az írásából egyértelmű, hogy fogalma nincs a drogtörvényről, mindössze kiragadott egy elemet - a törvény alkalmazását meg bízd a bírókra, tudni fogják mi a különbség egy buliban elszívott slukk és egy középiskola vagy szórakozóhely körül beetetést végző dealer között
USsange
2013. július 06. 11:43
" a civilizált világ egyik legszigorúbb drogtörvénye lépett hatályba a hónap elején." Szingapúr az mennyire civilizálatlan világ? "Utazási tanácsok Szingapúrba utazóknak: - a kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!)"
states
2013. július 06. 11:01
Ez mi kis Népszabadságunk de szeretné legalább a marihuánát rászabadítani az országra, ha még a súlyosabb drogokért nem is mer síkraszállni nyíltan, de bízik benne, előbb utóbb arra is sor kerül a szent és sérthetetlen liberalizmus, már amit ők értenek alatta, jegyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!