„Rien”

2013. június 10. 08:57

A liberális-demokratikus ellenzéki publicisztika nem győz megrökönyödni rajta, hogy a kupán vágott nemzet hogyhogy nem tör-zúz elkeseredésében és fölháborodásában.

2013. június 10. 08:57
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

„A magyar közvélemény nem nagyon figyelt föl rá, hogy életkörülményei radikálisan megváltoztak. Nem ugyanabban az államban él, mint pár évvel ezelőtt. Pedig még az állam hivatalos neve sem ugyanaz, mint korábban. Az új intézményes rend alig emlékeztet a polgári demokrácia eddigi formáira. Összezsugorodott a polgárok tetszés szerint, háborítatlanul intézett magánügyeinek övezete. Minimumra csökkentek a szociális jogok, gyökeresen átalakították az adórendszert. Alkotmányos szabállyá tették a konzervatív társadalmi és erkölcsi ízléspreferenciákat. Újra van hivatalos állami ideológia: az euroszkeptikus nacionalizmus és a nemzetállamtól elrugaszkodott etnicizmus eklektikus vegyüléke, kiegészítve meglehetősen őszintétlen vallásos, irredenta nosztalgiákkal, »kollektivizmusnak« álcázott korporatizmussal.

Ez még csak nem is valódi etatizmus: az utólag, hevenyészve törvényesített rendeleti kormányzás, a kivételek (pl. »különadók« és »stratégiai partnerségek«) rendetlen rendje az ellenkezője annak az eszménynek, amely az államnak mind az abszolutista, mind a jakobinus rajongóira jellemző: az áttekinthető, előrelátható és ellenőrizhető egyöntetűségnek és geometrikus konstrukciónak. A hivatalnoki kart minduntalan pánikba ejtő zsarnoki rögtönzések – és váratlan kompromisszumok – ugyancsak rögtönzött utólagos politikai igazolásra szorulnak, ezt a kormányzati orákulumok általában a korábbi kormányok vagy a külföld gépies szidalmazásával abszolválják.

Mindez némán suhan el a magyar állampolgárok kócos feje fölött. A liberális-demokratikus ellenzéki publicisztika nem győz megrökönyödni rajta, hogy a kupán vágott nemzet hogyhogy nem tör-zúz elkeseredésében és fölháborodásában. Pedig erre a kérdésre egyszerű a válasz: NEM TUD RÓLA.

A »TÖMEGSAJTÓ« MOBILIZÁLT, A TÉVÉ ÉS AZ INTERNET DEMOBILIZÁL. Az előbbi mozgósít, az utóbbi leszerel. Az előbbi funkciója az elkötelezett – vagyis elfogult – tájékoztatás és értelmezés volt, az utóbbié a »szórakoztatás«, az időtöltés, a gondűzés. Az előbbi célja az aktivitás, az utóbbié a passzivitás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. június 10. 14:09
Én sajnos észrevettem.Valóban igaz,hogy pár év alatt a felére csökkent az életszínvonal,minőségi terméket már nem lehet megvenni.szinte semmit.Kivéve azokat a gazdagokat,akinek Orbán-a mai napig meg nem magyarázott okból-16%ra csökkenntette az adóját(a sajátját is).Egyre több luxuskocsi és egyre több tényleg nyomorgó van az országban.A totális szociális érzéketlenség mellett erőszakosan nyomatja a hatalom a sikerpropagandát,és a tömény hazugságokat.Tegnap pl azt,hogy egy lengyel író pozitív hangvételü sikerkönyvet írt Orbánról.Pont..Valójában a könyvben több kritika van,mint dicsőítés.Egyszerűen elképesztő hogy sok ember mennyire vak és mennyire elhisz mindent ennek a hatalmomnak.Sajnos nagyon sok buta,hiszékeny ember dől be ennek a rákosi-i magasságokba "emelkedő"kormánynak.
ciseaux
2013. június 10. 13:59
Köszönjük a Mandinernek, hogy propagálja a HVG-t és a "csak ott és csak azoknak" tgm agymenéseit. OK! Már tudjuk és már nagyon unalmas, hogy naponta elmesélik nekünk, hogy "demokráciát" meg "jogállamot", meg "kedvező befektetői hangulatot", meg a rossebb tudja még milyen földi-szociális jót CSAK az ex-bolsevik- cionista-zsidó-kommunista-ultralibero-anarchista filozófusok tudnak a falra festeni. TUDJUK! ps. Ha 2004-5-6-7-8-9-10-ben, vagy miért ne 1996-ban?, a magyar tört-zúzott volna elkeseredésében és fölháborodásában, tgm le-nyilas-fasisztézta volna a magyarokat! Most az a baja, hogy ugyanazok a "magyar nyilas-fasiszta-rasszisták NEM törnek zúznak... Na ennyit a "nagy" filozúfus "humanitásáról"! Tényleg, Miki, fölszabadult Románia! Miért nem mész haza te is? A Ponta ott pont azt csinálja, amiről te itt álmodsz! Mire vársz, Miki? Csinálj úgy, mint a másik komcsi, a Rytkó Emilia (alias Ludmilla Benkovicová), aki a tótokhoz ment, a pozsonyi Statisztikai Hivatalt elnökölni? Ponta téged tutira kinevezne valami "A Román Cionizmus Történeti Alapítvány" élére...
miloka
2013. június 10. 13:52
jajj Gazsikám! de szeretnétek már ha valaki törne zúzna, és ti azonnal bekapcsolódhatnátok. Most nincs szovjet hadsereg. Kitől kérnétek tankokat?
Vén Csataló
2013. június 10. 13:49
Azért nem érti a sok hülye libsi, hogy miért nem tör és zúz a nemzet, mert soha a büdös életben fogalmuk nem volt róla, hogy mi a fontos ennek a nemzetnek. Ezért aztán azt gondolják, hogy az, hogy nekik most rossz, az az egész nemzetnek rossz, pedig egy frászt. Az impotens bölcsész ködevés például egyáltalán nem fontos. Kicsit sem. A komcsi-libsi privilégiumok, hitbizományok, örökölt és örökletes stallumok és pozíciók elvesztése semmilyen formában nem érinti a nemzet elsöprő többségét. S mivel a komcsi-libsi söpredék mindig is tökéletes közönnyel viseltetett a nemzet többségének problémái iránt, így most a nemzet többsége pontosan ugyanakkora közönnyel figyeli a tehetségtelen komcsi-libsi paraziták háttérbe szorulását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!