Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Beruházni!

2013. június 05. 11:00

Vállalati fejlesztések nélkül nincs gazdasági növekedés, bővülés nélkül nincs trendforduló.

2013. június 05. 11:00
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Piaci vélekedések szerint leginkább az okozza a reálgazdasági szereplők fejlesztéseinek elmaradását, hogy »maradtak a rendszerben« a különadók, az energiacégeknél harminc százalékkal esett vissza a beruházási hajlandóság, amiben szerepet játszhat a mesterséges árlefojtási konstrukció is. Fontos elem még a bázishatás: a feldolgozóipari beruházások zuhantak, s ez a járműgyártásban és gyógyszeriparban átadott tavalyi beruházásoknak volt tulajdonítható – például a tavalyi első negyedévben adták át a Mercedes-üzemet Kecskeméten. A teljes autógyártást prezentáló győri Audi-fejlesztés most történik, ennek köszönhetően újra növekedést mutathatnak majd a feldolgozóipari beruházások. Ezt a következő negyedévekben a folyamatban levő és hamarosan elinduló újabb nagyberuházások (Lego, Bridgestone, Hankook, Procter & Gamble, Opel-bővítés, Bosch, Continental) javíthatják. A lakásépítések elmaradása miatt az ingatlanágazat beruházásai elképesztő ütemben csökkentek, itt csak lassú javulásra lehet számítani, ha az állami kedvezmények éreztetik a hatásukat. Húzóerőt jelenthet, ha az EU-támogatott beruházások a közeljövőben a vállalkozások rendeléseit is megdobják. A második fél évben javíthatja a beruházási kedvet a belső és külső kereslet várható stabilizálódása, enyhe élénkülése, és az MNB által meghirdetett növekedési hitelprogram. Utóbbiról, illetőleg a fiskális és monetáris politika összehangolásáról ejtsünk néhány szót. Éveken át az okozta a problémát, hogy az aktuális kormányzati és jegybanki vezetés képtelen volt összehangolni koncepcióit. Még akkor is össze kell, recesszióban és válságban pedig különösen, ha azok egyébként egymástól eltérők. Ezen a téren hatalmasak az erőfeszítések, s ezért vitathatatlan, az Orbán-kormány és az új jegybanki vezetőség érdeme, hogy megpróbál lendületet adni a gazdaságnak – például a növekedési hitelprogrammal. Helyes, hogy az új jegybanki menedzsment figyelembe veszi a piaci aggodalmakat, és támogatható, sőt, az a minimum: a nemzetgazdasági tárca kiszámíthatóságról beszél. Miután a beruházások alakulása és a versenyképességi minősítés szorosan összefügg, a közeljövőben – az országgyűlési választásokig hátralévő idő alatt – a fokozatos monetáris lazítás, a szigorú költségvetési politika mellett elengedhetetlen lesz egy, határidőkkel teletűzdelt üzleti terv felmutatása is a kormánytól. Amúgy a recept változatlan: kiszámíthatóság, átláthatóság, uniós jogi előírások prezentálása az üzleti életben.

Hogy a piac, a teljesítmény és a várakozás háromszögében Magyarország jobban teljesítsen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. június 05. 19:07
Nem igazán értem a cikket. Beruházni az fog, akinek 1. van piacképes terméke 2. a piaca várhatóan bővülni fog 3. a feltételezett bővüléssel elérhető profit érdekében megéri itt beruháznia és termelnie. A magyar ipar a "privatizáció" következtében teljesen leszakadt, megszűnt, egyes szolgáltatók maradtak a piacon. A szakembergárda kényszevállalkozásokban szolgáltatóként dolgozik, piacképes termékek kifejlesztése, gyártás megszervezése tőke hiányában is lehetetlen, marad a lánc végén beszállítói lehetőség az itt megtelepedett termelőknek, illetve a volt nagyvállalatoknak a bérmunka, ami szintén nem a technológia csúcsa. Csak megjegyzem, hogy olykor még egy szakma kéziszerszámigénye is tízmillió forint körül van, és a képzési költségekről, hatósági engedélyekről stb még nem is beszéltünk. A megtérülés meg kb 3 év, addig pedig meg kéne élni valahogy a családnak. Ha hitelt vesznek fel, és nem úgy sikerül az üzlet, ahogy eltervezték, akkor meg minden elúszik... Sokat segíthet a valóban kedvezményes hitel, végre nem a pénzvilág gyárt magának még több pénzt belőle az adófizetők rovására, hanem lehetőséget kapnak a vállalkozók kitermelhető kamat mellett megvalósítani az elképzeléseiket. Működőképes modell az, amit a kormány csinál, a kiemelt partnerség, amellyel valódi befektetőket sikerült Magyarországra hozni, akik termelni fognak, embereket foglalkoztatnak és beszállítókat. Már most látszik, hogy nagyságrenddel több valóban működő tőke érkezett az országba ennek a gazdaságpolitikának a folyományaként. Mi ezzel a probléma? Kevés? Minden kezdet nehéz.
ostoros
2013. június 05. 15:27
Három év kellett, hogy leessen. Nyomjatok,lécci, még egy ciklust, biztos azt mondjátok, hogy addigra érik be a sok eredmény. Én meg azt látom, nem a zsebeteket kellett volna 3 éven át tömni.
KannibálTatárÚr
2013. június 05. 13:20
..."a folyamatban levő és hamarosan elinduló újabb nagyberuházások (Lego, Bridgestone, Hankook, Procter & Gamble, Opel-bővítés, Bosch, Continental)"... Mintha egy magyar sem lenne közöttük. Pedig míg nem a hazai beruházások lesznek a döntőek, nagy javulásra nem lehet számítani. A külföldiek csak munkaalkalmat teremtenek. Márpedig a beruházás célja a nyereség, amit most kivisznek.
puszika
2013. június 05. 13:09
Szajlai Csaba! Igazad van,de mintha üvegkalitkában élnél. Számba vetted egyszer is az örökséget,azt hogy mit kellett eltakarítani.Ez bizony három évig tartott, és milyen erőfeszítések, meg mószerolások árán.Most az fog következni.Ha kérhetlek ne nehezítsd a munkájukat még Te is!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!