A földpiac befagyasztása

2013. június 24. 17:44

A kierőszakolt átrendeződés szinte biztosan azzal jár majd, hogy a mezőgazdaság versenypozíciója romlik, teljesítőképessége pedig csökken.

2013. június 24. 17:44
Hazafi László
Komment.hu

„Uniós szabályozási környezetben nem képzelhető el ennél szigorúbb, még működtethető szabályozási rendszer, mert a következő lépés csak a teljes vásárlási tilalom bevezetése lehetne. A kereslet mérséklésével a mostani jogszabály is drasztikusan zsugoríthatja a földpiacot és befagyaszthatja az eddigi stabil áremelkedési trendet, ez utóbbi pedig körülbelül kétmillió hazai földtulajdonos háztartás érdekeit sértheti, elsősorban földvagyonuk stagnálása vagy csökkenése miatt. Ezért értelmezhetetlenek azok a további vásárlási tiltást szorgalmazó homályos vélemények, amelyek a földszabályozásban nem veszik figyelembe az EU-s követelményeket, de azt természetesnek veszik, hogy Brüsszel évente 300 milliárd forintnyi területalapú támogatást fizet a hazai földhasználóknak és szinte valamennyi további agrár- és vidékfejlesztési támogatást is maga folyósítja, miközben a magyar költségvetés az agrárium finanszírozásából fokozatosan kivonul. (…)

A kierőszakolt, kétségtelenül nagy horderejű átrendeződés szinte biztosan azzal jár majd, hogy a mezőgazdaság versenypozíciója romlik, teljesítőképessége pedig csökken. Azok, akik az agrárium nagyobb teljesítményét kérik számon, a parlamenti földszavazást kísérő mostani eseményekből láthatják, miért nem sikerül még jobb eredményeket elérni.

Bár a földügyet retorikai szinten minden parlamenti párt kiemelten kezelte a rendszerváltozás óta, soha nem sikerült politikai konszenzust kialakítani. Így van ez a mostani esetben is, amikor az új törvény az agráriumot a kis- és középbirtokok erőltetett kialakítása felé löki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gelcselszi
2013. június 24. 21:50
Hazafi, fogalmad sincs mit beszélsz. A mezőgazdasághoz biztos nem értesz.
atila68
2013. június 24. 19:10
Szinte... Szerinted... Ennyi...
silvester
2013. június 24. 18:15
Ha....fi.A kérdés csupán az lenne okos fejed irányába.Miért van az már hossz-hoszú ideje cca.25-éve,hogy banánt,ananászt,mangót és sorolhatnám még,szinte az év minden napján tudunk vásárolni,de magyar gyümölcsöt-pl.árpával érő körtét-ringló szilvát-császárkörtét és sok másfélét-jóízű besztercei szilvát-és még nagyon sokféle hajdan bőséggel termelt,termesztett zöldségfélét,gyümölcsöt szinte egyáltalán nem lehet beszerezni vagy ha igen aranyáron .A jó és okos gazda nemcsak búzából,kukoricából,napraforgóból tudna jelentős bevételre szert tenni-bár ezeknél kevesebb az élő munkerőre van szükség-de ez után is jár az unios támogatás és neki igy talán jobban megéri.Ezt az egész mez.gazd rendszert át kell alakítani és a kormány jó uton jár,helyesen cselekszik.
USsange
2013. június 24. 18:03
Művelődjetek: http://www.agrarszektor.hu/foldpiac_termofold_foldar/egyeb/kivereztetik_a_nagyuzemeket_botranyok_a_foldtorveny_miatt_.2978.html Ha a hülyék által hangoztatott 20ha-ban maximalizálták volna a birtokméretet, gyakorlatilag leállt volna a mezőgazdaság, mert akinek van eszköze földet művelni, az nem tehetné, a sok felszabaduló termőföldre meg hiába jelentkezne az olyan amatőr is, mint én, nem tudnám mivel megművelni, se nem értek hozzá. A kormány jól csinálta 5-10 év alatt fog létrejönni az átrendeződés. A nagyok összemennek, a kicsik, az újak belenőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!