Az aláásásról

2013. június 14. 12:11

Mondják, hogy a melegházasság felrúgná a tradicionális házasságot, és aláásná azt. Hasonló érveket halhattak az amerikai feketék nem is olyan túl régen.

2013. június 14. 12:11
Captain
Papírhajó

„Mondják, hogy a házasság joga senki előtt sem zárt, minden férfi házasodhat nővel, és minden nő házasodhat férfival. Mondják, hogy ez felrúgná a tradicionális házasságot, és aláásná azt. Hasonló érveket halhattak az amerikai feketék nem is olyan túl régen. Pár idézet ezekből a vitákból:

»Az Állam előírása, mely szerint a fajok közötti házasság tilos, ugyanazon az alapon áll, mint a többnejűség, a vérfertőzésen alapuló házasság tilalma, a házasulni kívánóktól elvárt korhatár elérése és a szellemi fogyatékos emberek házasságának tilalma…«

»Ha megengednénk, hogy különböző fajú emberek házasodjanak, azzal degradálnánk a házasságot, amely védelmet, és nem erodálást érdemel…«

A fentiek alapján elmondhatjuk-e, hogy a házasság fogalma sok jelentésváltozáson ment át a történelem folyamán? Elmondhatjuk-e, hogy még mindig a legelismertebb és legtartósabb együttélési forma? Elmondhatjuk-e, hogy kiterjesztése nem fellazította, hanem megerősítette azt intézményt?

Az azonos neműek jogegyenlőségéért folytatott harcban rengeteget vitáztunk, és fogunk vitázni még többet. De ahhoz, hogy ezek a viták ne parttalanok legyenek és ne odavágott, kifejtetlen, megalapozatlan állításokon nyugodjanak, szeretném, ha a fenti kérdéseimre legalább megközelítőleges válaszokat kapnék. Egyrészt azért, mert így én is közelebb kerülhetnék ahhoz, hogy megértsem az ellenérdekelt oldalt, másrészt pedig azért, hogy az ellenérdekelt oldal is meg tudjon szabadulni ellentmondásaitól, és színvonalasabb vitát tudjon folytatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Énekes Vazul
2013. június 14. 18:09
Az egynemű párok házasságát elítélő emberek szerintem a fentebb idézett véleményekkel nem értenek, érthetnek egyet. A házasság nem egy papír, hanem a teremtett világ rendje szerint egy férfi és egy nő megszentelt életközössége. Ha az Isten úgy akarta volna, Ádám mellé nem Évát hanem mondjuk, egy Dávidot teremtett volna. A világ egészségesen és természetesen nem homo, hanem hetero elven működik, él, szaporodik.
nisz
2013. június 14. 17:01
Messziről kezdem. Volt egyszer egy úgynevezett rendszerváltás. Ennek egyik dicstelen (legdicstelenebb) szereplője egy SZDSZ nevezetű alakulat volt. Az ő másságpolitikájuk szerint bírálandók voltak azok, akik a külhoni magyarokat bevándorlás tekintetében nem tekintették azonosnak az egyéb, általában harmadik világból bevándorolni szándékozókkal. A Beszélő nevű házilapukban a 90-es évek elején nagy felháborodással idézték Boross Péter akkori belügyminiszter ez irányú szavait. Mivel ez a meccs már véget ért, hiszen egyrészt a migrációellenes légkörben ezzel már tömeget riasztanának el a gazdapártjaik (akik így verbálisan már nem mernek migrációpártiak lenni), másrészt EU és Schengen miatt nem teljesen hazai belügy a migráció. Semmi baj, lehet tovább szétverni a tradicionális értékeket. Legyen buziházasság, kötelezzük a társadalmat a PC korrektségre. Aki húsz év múlva azon a véleményen lesz, hogy szerinte a Gábor meg a Ferenc házassága nem igazi házasság, az jó esetben egy lenézendő ókonzervatívvá, rossz esetben egy fasisztagyanús közellenséggé fog válni.
gross
2013. június 14. 16:15
Még ha a házasság intézménye, legalábbis ezen név alatt zárva is marad előttük, örökösödés, cselekvésképtelen hozzátartozó ügyében való rendelkezés és néhány más téren még lehetne jogokat adni.
ottapont
2013. június 14. 16:07
Masha Gessen LMBT aktivista legalább őszinte volt. Kijelentette, hogy az egyneműek nem a hagyományos házasságot akarják. Szerinte ez egy hazugság, amit minél hamarabb tisztáznak, annál jobb. (Nem is akarhatják, hiszen másak, tehát a kapcsolataik is "másak".) http://www.youtube.com/watch?v=n9M0xcs2Vw4 Kifejti, hogy ő személy szerint egy nővel él, de előző házasságából van egy lánya. A mostani nőnemű partnere pedig Gessen fiútestvérétől ejtette magát teherbe. Tehát ez a gyerek már hármuké, az övé, a barátnőjéé, plusz a fiútestvéré. Ugyanakkor az elvált férjet is családtagnak akarják... Érdekesen alakulna a család fogalma az biztos! A variációk száma ilyen alapon végtelen. Ha belemegy a törvényhozás abba hogy szakít az évezredes családmodellel, akkor ugyan ilyen alapon mondhatna nemet például Gessen elképzelésére, vagy a hozzá hasonlókéra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!