Robbant a soproni MSZP, kitálalt az egyik kilépő
Kránitz László szerint sosem kaptak választ arra, miért Jakál Adriennt kell indítani, ha rendre vereséget szenved.
Alig van ma olaszrizling Sopronban, pedig helye lenne neki nagyon is: a Winelife 2012-ese nemcsak best buy, de ott van a legjobbak között.
Három fiatal borász állt össze, hogy az örökölt családi szőlőkön gazdálkodjanak. Fertőrákos, Balf, Sopron mellett vannak a területeik, és viszonylag széles a palettájuk, amit egy mosonmagyaróvári fesztivál boros részén volt alkalmas végigkóstolni.
Olaszrizling 2012
Nem kóstoltam még Sopronból olaszt, de ez a bor meggyőzött arról, hogy ez a fajta kell ide. Gazdag, telt, zamatos, mentes a fajta számomra sokszor előbukkanó, kimondottan zavaró jegyeitől - úgymint fülledtség - és egy profin elkészített, tényleg bármikor nagy kedvvel iható bor benyomását kelti. 1500 forintért adták palackját: ez bizony best buy a javából, pláne ha azt nézem, hogy az eddigi egyik legjobb olaszrizling, amit ittam.
A borász elmondása szerint sok olaszrizling nincs ma Sopronban, pedig a fajta a furminttal együtt korábban, a filoxéravész előtt jól érezte magát a borvidéken és pár kilométerrel arrébb, Ruston most is ez az egyik alapja a ruszti aszúnak. Arról nem is beszélve, hogy Sopronban az édesbor-készítéssel is foglalkozó borászok szerint legalább annyira jól aszúsodnak a szőlők, mint az osztrák részen, csak a művelésmód és a fajtakínálat nem a megfelelő ahhoz, hogy tömegesen legyen itt ilyen bor.
Zöldveltelini 2012
Vékonyabb az olaszrizlingnél, a tipikus alapbor-kategória, rendben van, hasonlít a Vincellér Ház 2012-esére. A fajtára jellemző jegyeket hozza.
Zweigelt 2012
Nem látott hordót, és majd kirobban a gyümölcstől. Örömbor.
PS Kékfrankos 2011
Ez viszont látott hordót: másodtöltésűben volt majdnem egy évig. Picit a fa dominál, de 1-2 év palackos érleléssel akár szebb is lehet. De így sincs szégyenkeznivalójuk a borászoknak. Blaufränkisch klassik.
Kései szüretelésű néró 2011
Na, hát itt van a soproni édes, csak nem fehérben, hanem vörösben, mégpedig csemegeszőlőből: elsőre szokatlan élmény, a csemegeszőlők borainak minden jegyét abszolút hozza illatban és ízben, amit én nem kimondottan szeretek, ez a néró mégis finom, sőt. Mindenképpen különleges bor, érdemes megkóstolni.