Három fiatal borász állt össze, hogy az örökölt családi szőlőkön gazdálkodjanak. Fertőrákos, Balf, Sopron mellett vannak a területeik, és viszonylag széles a palettájuk, amit egy mosonmagyaróvári fesztivál boros részén volt alkalmas végigkóstolni.
Olaszrizling 2012
Nem kóstoltam még Sopronból olaszt, de ez a bor meggyőzött arról, hogy ez a fajta kell ide. Gazdag, telt, zamatos, mentes a fajta számomra sokszor előbukkanó, kimondottan zavaró jegyeitől - úgymint fülledtség - és egy profin elkészített, tényleg bármikor nagy kedvvel iható bor benyomását kelti. 1500 forintért adták palackját: ez bizony best buy a javából, pláne ha azt nézem, hogy az eddigi egyik legjobb olaszrizling, amit ittam.
A borász elmondása szerint sok olaszrizling nincs ma Sopronban, pedig a fajta a furminttal együtt korábban, a filoxéravész előtt jól érezte magát a borvidéken és pár kilométerrel arrébb, Ruston most is ez az egyik alapja a ruszti aszúnak. Arról nem is beszélve, hogy Sopronban az édesbor-készítéssel is foglalkozó borászok szerint legalább annyira jól aszúsodnak a szőlők, mint az osztrák részen, csak a művelésmód és a fajtakínálat nem a megfelelő ahhoz, hogy tömegesen legyen itt ilyen bor.
Zöldveltelini 2012