Orbán Viktor: Úton a semmi felé

2013. június 05. 18:21

Orbán Viktor legutóbbi kísérleti videóetűdjében ismét az emberi létezés legalapvetőbb kérdéseire keresi a választ.

2013. június 05. 18:21
Ács Dani
444.hu

A cselekmény kezdetén a látszólagos harmónia illúziója szinte tökéletes, viszkető feszültség, a hitchcock suspense fokozatosan kúszik be a néző bőre alá. Ezt szinte észrevétlen, virtuóz filmnyelvi eszközökkel éri el az alkotás. Például úgy, hogy a szereplők arcai egészen a film geometriai közepéig szinte teljesen láthatatlanok (csak a Tarkovszkijt pimaszul idéző tükröződés engedi sejtetni, hogy ki is ülhet a volánnál). Egy akaratos ismeretlen vezet minket, nézőket az ismeretlenbe.

A szerző a teljes azonosulásra kényszeríti a befogadót. A recepció során szinte a főhős fejébe zárja a nézőt a finoman zaklatott lebegő szubjektív kamerával. Eggyé válunk hősünk apokaliptikus, a létezés határát feszegető hübriszével. Mi is tudni akarjuk mi van »odaát«!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 06. 11:00
Ács Dani? Ki ez?
BőröndÖdön
2013. június 06. 10:49
A baltás egy komplett idióta!!
rojtos
2013. június 06. 09:50
"Orbán Viktor: Úton a semmi felé" Azt majd ő fogja megmondani merre szándékozik tartani. Nem te. Ellenben te már valóban ott tartasz. A semmiben.
atila68
2013. június 06. 08:59
Dani, Dani! Nagyon de nagyon messze vagy te attól, hogy a magyar Victor Pelevin legyél, szerintem megpróbálnod sem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!