Mit üzen egy régi kínai Orbán Viktornak?

2013. június 22. 14:14

A túlzottdeficit-eljárás lezárása jó alkalom lehet annak belátására, hogy minden bajával együtt az Európai Unió mégiscsak az a hely, ahol a teljesítményt honorálják.

2013. június 22. 14:14
Ablonczy Bálint
Heti Válasz Online

„A kabinet aratott egy fontos győzelmet, igazolhatja az elmúlt három év áldozatvállalását. (És még Paszkievics nagyherceg sincs a láthatáron.) Ideje lenne tehát átgondolni a választásokig hátralévő egy év menetrendjét, mert a történelem folyamán a legtöbb háborút a telhetetlenség miatt veszítették el. Pusztán politikai logikával gondolkodva a Brüsszel elleni permanens budapesti harci riadó hatásos volt: értelmezési keretet adott, újra és újra összeterelte a törzsbázist; a Bizottság ráadásul többször kettős mércével mért. A kormánynak azonban látnia kell, hogy a három éve folyó küzdelemben a hátország lelkesedése megkopott, a védművek javításra szorulnak, az utánpótlási vonalak fenntarthatatlanul hosszúak. Túl sok a front és túl kevés a szövetséges.

Volt idő, amikor még nem politikai elemzők, hanem a hadvezérek mondták ki az élet végső igazságait. Például a kínai Szun-ce, aki A hadviselés törvényei című munkájában így fogalmazott: »Még sohasem fordult elő, hogy egy háború, amely sokáig húzódott volna, valaha is hasznára vált volna az országnak.«

A túlzottdeficit-eljárás lezárása jó alkalom lehet annak belátására, hogy minden bajával, képmutatásával együtt az Európai Unió mégiscsak az a hely, ahol a teljesítményt honorálják. Ahol a szabályok betartása meghozza az eredményt, az akarnokság viszont újabb, nyerhetetlen konfliktusokat eredményez. S ahol az örökös harc nem pusztán a komfortérzet, hanem a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is hátrányos: ugyan ki boltol szívesen egy olyan cowboy-jal, aki folyton csak lő?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 22. 18:03
Persze, minden teljesítményt el kell ismerni,de mindenkire egyformán alkalmazott mércével. Bálint!Nem is sorolom fel hány esetben másként mértek bennünket politikai mércével, és ez volt a számokkal való mérés alapja. A túlzott deficiteljárás az egyetlen három év alatt,amikor kőkemény csatában már kénytelen kelletlen az Eu az eljárást megszüntette.Ha egy picit is meginog a kormány ez nem lett volna igy.Csak azon csodálkozom hogy Te ezt nenm így látod.Biztosan nem voltál katona.Ott megtanulhattad volna: a következetesség mindíg meghozza az eredményeket.Ha teheted, olvasd el Sebő Ödön:A halálraitélt zászlóalj c kötetét.Választ kapsz!!
Senye Péter
2013. június 22. 16:11
Az országnak saját gazdaságot kell teremteni. Vagy Széchenyi vagy Kossuth módján (az utóbbinak 67-ben egyébként igaza volt). Jó, nincs a nyakunkon Paszkievics, de Brüsszel és Berlin Metternichjeitől sok segítséget nem várhatunk.
koronaszepe
2013. június 22. 15:58
A hiánycélt teljesítette a kormány, bár ezt - ezen az áron - azért túl nagy eredménynek nem nevezném. Ezt bármelyik előd megtehette volna, ha lett volna ennyire rövidtávon gondolkodó, felelőtlen, jövőfelélő mint a Fidesz. A harc pedig nem érdekérvényesítő eszköz Orbánnál, hanem éltforma . Nem fogja abbahagyni. Most képzeljük el, hogy a következő Barrosot Redingnek fogjk hívni. Orbán amíg mozog küzdeni fog, míg mindannyian bele nem pusztulunk. Magyarország ha élni akar, ha jól akar élni, nagyon rövid úton meg kell hogy szabaduljon Orbán szervezett felvilágától, a Pusztaiputyintól.
tatka46
2013. június 22. 14:44
Mi van az Orbán által szponzorált s.enny lapocskák, beindultak, dicsérni kenyér adó gazdájukat? Megy a segg nyalás ezerrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!