Levélféle Kerényi Imréhez (2002)

2013. május 28. 08:55

Elfogult vagyok: én ezt a Kerényi Imrét kedvelem, a szenvedélyes, elkötelezett demokratát. Hol vagy most, hová tűntél ama demokratikus térségről, Kerényi Imre?

2013. május 28. 08:55
Görgey Gábor
Népszava

„Pár napja felhívtál telefonon. Elmondtad, hogy a Rokokó háború nem politikai kérdés, be kell mutatni, függetlenül attól, hogy téged idézlek »a Kerényi netán megőrült«. Keményen vitatkoztunk. Amikor letettem a kagylót, már-már kezdtem újragondolni fájdalmas elhatározásomat. Aztán jöttek a hírek. Például a körmenetről a Bazilika előtt. Negyven éven át ide jártam szentmisére minden vasárnap, minden ünnepen, nekem szent ez a hely. Kevésbé szent annak a különítménynek, amely Szent István ünnepén politikailag makulátlan, ráadásul hívő minisztertársaimat (dr. Bárándy Péter, Németh Imre, Kovács Kálmán) üvöltözve pocskondiázta, nem törődve sem a Szent Jobbal, sem a pápai himnusszal, sem a Boldogasszony anyánkkal. Előbb persze a színtiszta politikával átszőtt, paphoz méltatlan püspöki prédikáció jól megalapozta e csúf blaszfémiát.

Mint ahogy a körmenetben lépdelő Vezéretek Viktor király! Éljen Viktor király! üvöltözésben fürödve üdvözült mosollyal tűrte a tűrhetetlent. Ahelyett, hogy férfi és államférfi módjára hátrafordult volna, álljt intve a csőcseléknek.

És jönnek a hírek Zsámbékról is. A nemzetközi hírű, pompás nyári játékok kiváló szervezője, a magyar közművelődés egyik áldozatos asszonya a körülötte zajló, viharos acsarkodások ellenére parancsnok maradt az őt megillető hajón. Amit az ellentábor nem képes elviselni. (Akárcsak a választási eredményeket.) És egyik szellemi társaddal a békétlenségben, az egyébként hozzád hasonlóan szintén tehetséges Melocco Miklóssal az élen, egy üvöltöző, kommunistázó, paradicsomdobáló társaság megzavarta és tönkretette az előadást. Mit szólnál te ahhoz, ha szeretett Madách Színházadban megjelenne egy ilyen különítmény, és ilyen barbár módon fejezné ki a véleményét működésedről? Hogyan vetemedhetnek művészemberek ilyesmire?

Minden ilyen akcióban benne vagy te is. Akkor is, ha nem vagy ott. Egyszóval: nincs mit meggondolnom!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. május 28. 11:50
Jól értem, hogy Görgey üzent a Markó Iván estjét, valamint a Műcsarnok rendezvényét megzavaró söpredéknek? Ebben az esetben, nagyon helyes....:-)))
perszekutor
2013. május 28. 11:27
==...itt, és most nem Görgey személye az érdekes.== Dehogynem! Budapest, 1983.5.10. Mélyen tisztelt Kádár Elvtárs! Aczél Györgytől hallottam - engedelmet az indiszkrécióért -, hogy az Ön és különösen kedves felesége számomra hízelgően emlékezett meg >> Komámasszony, hol a stukker?
kispufi
2013. május 28. 11:09
Kerényi már akkor is Kerényi volt, szinte szóüt sem érdemel. A látásmód persze nagyban tükrözi, hogy Görgei uram kinek a kormányábn is ült. Viszont azért ez alábbi mondat se csúnya ám - vajon volna-e manapság is mondanivalója az exminiszrer írónak? "Mit szólnál te ahhoz, ha szeretett Madách Színházadban megjelenne egy ilyen különítmény, és ilyen barbár módon fejezné ki a véleményét működésedről? Hogyan vetemedhetnek művészemberek ilyesmire?"
pic
2013. május 28. 10:26
Benne van,mint Görgey az egyház üldözésében, papok kivégzésében, a vallásos emberek meghurcolásában. Benne van, még ha nincs is benne mert benne van, mert benne volt a kommunista utódpárt kormányában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!