Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Leninizmus Európában

2013. április 19. 14:35

Összességében tehát a ciprusi nagybetétek bukása nem leninizmus, hanem a ciprusi bankolás kockázata.

2013. április 19. 14:35
Tallián Miklós
Kapitalizmus blog

Aki nem vak, az ezt láthatta, akár oligarcha, akár nem. A görög adósságok leírásakor pedig nyilvános volt, melyik bank mennyit veszíthet. Mégis, akár oligarcha, akár nem, sok befektető ezek után is Ciprusra vitte a pénzét. A kockázatok ismeretében. Holott vihette volna mondjuk Svájcba is, igaz, hogy akkor az anonimitását megőrizve 16%-os adót kellett volna fizetnie az anyaországnak. Vagy Németországba, ahol viszont a német szabályozás mellett német jogbiztonságot is kap.

Megjegyzendő továbbá, hogy a megtakarítások ciprusi tárolása nem feltétlenül következik abból, hogy az alacsonyabb társasági adó miatt valaki Ciprusra jegyezteti be a cégét. Ha valaki az adófizetést akarja elkerülni, ezt teszi, és nem a már onshore lekönyvelt összeget utalja át Ciprusra – az anonimitásnak akkor van különös szerepe, ha a vagyonok eredendően egyszer sem szerepeltek semmilyen legális onshore könyvelésben. A Cipruson elhelyezett megtakarítás keletkezhetett bárhol, és fordítva: a Cipruson bejegyzett cég fő bankszámlái lehetnek más országokban, offshore vagy onshore. 

Összességében tehát a ciprusi nagybetétek bukása nem leninizmus, hanem a ciprusi bankolás kockázata, ami most bizony realizálódott. Ez kisebb valószínűséggel bekövetkezhet persze mondjuk egy legális jövedelmeket befogadó német bankban is, a bukás önmagában még ott sem leninizmus – a nagyobb probléma, ha egy régió bankjai sorozatosan abba a helyzetbe kerülnek, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül. És akkor meg igazából mindegy, ki mit mond a nagybetétesekről, segíteni már úgysem nagyon lehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2013. április 19. 22:01
Engem az lep meg, a hozzaszolok 90%-nak fogalma sincs mi tortent Cipruson, de mondja a magaet. Az EU a hibas, meg ellopta a penzeket meg hasonlo, dobbenetes ez a sotetseg, nem csodalom, hogy Mon alairasokat gyujtenek arra, hogy egyes termekek arat lejjebb vigyek. Tragikus szellemi szinten van Mo.
imres
2013. április 19. 20:43
Történelmi időket élünk. Amit a blogíró leírt, tökéletes jellemzés jelen helyzetre. Nem is értem, tényleg ennyi demagóg van errefelé, a sok mínusszal? Na mindegy. A liberális bankrendszer válsága. Akár ezt a címet is adhatnánk mondandónknak. A bankrendszer önálló életet él. Függetlenedik gazdaságtól, teljesítménytől. Túlburjánzik és gyakorlatában több olyan elem jelenik meg, ami hagyományos, pénzügyi gondolkodással ellentétes. A 2. világháború utáni bankvilág kivonatos jellemzése, kicsit sarkítva. Ennek a liberalizációnak és tegyük hozzá, a globalizációnak a következménye az adóparadicsomok, az offshore és a banktitok szentsége (bármily meglepő, ez is nagyban segítette a liberalizált ügyintézés burjánzását). Megfejelve a valóságtól elrugaszkodott hitelminősítési gyakorlattal egy nagyon torz értékvilág kialakulásához vezetett. Ennek a korrekciója zajlik most. Hogy milyen mértékű lesz, az még előre nem látható, de hogy vége a hitelből finanszírozott jólétnek, az egészen biztos. Teljesítmény kell. Gazdasági teljesítmény. Ciprus bebukott. Az ottani gyakorlat bukott be.
Akitlosz
2013. április 19. 20:35
Ez nem a ciprusi, hanem az európai uniós bankolás kockázata. Nem Ciprus a hunyó a történetben, hanem az Európai unió, az európai "értékrend". Ezentúl bármelyik tagállamnak előírhatja az EU "megmentésért" cserében, hogy lopja el a bankbetétesek ADÓZOTT pénzét.
tango47
2013. április 19. 19:33
Ki mondta, hogy ez leninizmus? Ez egyszerű lopás, amit Cipruson elkövet az EU. Az már egy másik kérdés, hogy érdemesek-e az ottani nagybetétesek a sajnálatunkra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!