Örökmozgó

2013. április 15. 20:32

Széles Gábor portfóliójában már eddig is volt olyasmi, amelyből józan számítással semmiféle profitot nem várhat, például a médiaszolgáltatások.

2013. április 15. 20:32
Nyüzsi
hvg.hu

„Gyerekkorában biztosan mindenki gondolt már arra, hogy ha az embereknek nincs elég pénze, akkor miért nem nyomtatnak egyszerűen több pénzt, és akkor minden megoldódna. Aztán rájöttek, hogy ennek nem lenne sok értelme. Kivéve a nemzeti együttműködés jegybankját, amely most korlátok nélkül valósíthatja meg mindenki óvodai fantáziáit.

Körülbelül ugyanez a szint az a generátor (egy tengely forgatásából elektromos energiát termelő eszköz), amely saját maga termeli az önmaga meghajtásához szükséges energiát is. Mintha egy autó a kipufogógázt a motorba visszavezetve üzemanyagként újra és újra, a végtelenségig fel tudná használni, és a végtelenségig lehetne vele közlekedni. Ilyesmi teljesen nyilvánvalóan nem létezik. És mégis, ha nem is a magyar államnak, de az egyik kedves, kitüntetett, kormánybarát nagytőkésnek eszébe jutott ebbe pénzt fektetni.

Mondjuk nem érdemes meglepődni, Széles Gábor portfóliójában már eddig is volt olyasmi, amelyből józan számítással semmiféle profitot nem várhat, például a médiaszolgáltatások. Normális megfontolás szerint nem lehet különösebb nyereséget várni, mondjuk, a Magyar Hírlaptól, és mégis, évek óta stabilan működik. Az örökmozgógyártás is valami ilyesmi, korlátlan ideig lehet bele ölni a pénzt, az előállított szellemi termék pedig olyan lesz, amilyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2013. április 16. 09:50
Valahogy nem csodálom, hogy a Mandiner nem a konklúziót emelte ki a cikkből: "Az egyébként, hogy ezekben a technológiákban a nemzeti együttműködés támogatói lehetőséget látnak, egyáltalán nem meglepő. A rendszerek ugyanis előbb-utóbb minden szinten elkezdik elhinni saját propagandájukat. Ennek az első lépése a politikai szint, az a paranoid meggyőződés, hogy nem az alapvető inkompetencia és bunkóság miatt nemkívánatosak a világban. A következő fokozat az elmúlt száz év társadalomtudományi és történelmi tapasztalatainak figyelmen kívül hagyása (lásd a XIX. századi stílusú iskolarendszer iránti vágy). Majd következik a matematika alapvető összefüggéseinek felülírása a gazdaságpolitikában (nem kell példákat mondani). Itt már könnyebben visszaüt a valóság, de persze még mindig sok minden magyarázható az ellenséges aknamunkával. Végül a természettudományok következnek, először csak ilyen vicces módon, de a rendszer erejétől és a rendelkezésre álló forrásoktól függően aztán a határ a csillagos ég, meg a liszenkói biológia és a szovjet villamos traktor, nyilván a következmények súlyossága arányos lesz az őrület nagyságával. Szerencsére a nemzeti együttműködés rendszerének a lehetőségei jóval korlátozottabbak politikailag és gazdaságilag is, mint a fizikát megdönteni kívánó korábbi rendszereknek, de azért a találmányok szórakoztató faktora itt sem lesz alacsony."
ördöngös pepecselés
2013. április 16. 08:00
Széles G.-t kihagyva a történetből (mert nem foglalnék állást egy ködösen ismert cuccról) feltünő ahogy a HVG gyárt néhány agyrém sztorit mint pénzgyártás az MNBben vagy örökmozgó a Széles termékpalettán majd összekapcsolja őket a már létező MagyarHírlappal és kormányzati összefonódásokat suglava elkezd rémüldözni, lejáratni és gyanúsítgatni szánalmas és undorító a HVG a megélhetési balfenék harsonájává alacsonyodott
Nemhivo
2013. április 15. 22:03
...jó lenne, ha széles sámán szólna viktornak, hogy ne b.ssza már a lóvét tározókra meg molra,..mer mingyá itt a Wunderwaffe... Nem kis lóvé maradt volna a gazdaságban, ..ha ovi esetleg hinne a széles sámánnak...))
NeMá
2013. április 15. 21:36
A legegyszerűbb pl. a föld hő hasznosítása, nagyon kis energiával egy egyszerű víz szivattyút üzemeltetnek és a föld szolgáltat annyi hőt, hogy több energiát nyer a felhasználó, mint amennyit elfogyaszt a szivattyú, talán kifejlesztettek, valami jobb módszert, ne keljen 10m-es lyuk, hanem csak 2m már is bankot fognak robbantani. 2m-es lukat egy óvodás is ki tud ásni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!